SPECIAL

Pericolul din centrul Timișoarei. Povestea parcului în paragină unde a fost jefuit Charlie Ottley: riscul la care se expun cei care îl traversează

Diana Timișoreanu 07.06.2022, 16:12
Pericolul din centrul Timișoarei. Povestea parcului în paragină unde a fost jefuit Charlie Ottley: riscul la care se expun cei care îl traversează

Vestea că Charlie Ottley, cunoscutul realizator al filmelor documentare despre România, precum Wild Carpathia şi Flavors of Romania, a rămas fără o parte din echipamentul de filmare și din imaginile captate pentru a promova județul Timiș a fost una de senzație pentru oamenii din cele mai multe părți ale României. Poate mai puțin pentru timișoreni, sau, cel puțin, pentru o parte dintre ei. Anume cei familiarizați cu locul respectiv. Asta pentru că Parcul Civic, unde a avut loc incidentul, este unul dintre cele mai periculoase locuri din capitala Banatului.

Parcul Civic, pericol în zona zero din Timișoara

Timișoara, zona zero. Centrul unui oraș supranumit „al parcurilor”. Piețe modelate după model austriac și zone verzi devenite acum pericol public. Pentru că nu sunt deloc bine întreținute, copacii uscați pot să cadă la orice vânt mai puternic, iarba necosită ascunde căpușe și alte insecte, iar oamenii străzii își fac veacul în voie și dorm prin tufișuri sau chiar pe bănci.

„Da, locuiesc pe o stradă care care mărginește Parcul Civic, în centru. Des se aude scandal din parc. Uneori țipete care mă îngrijorează, dar nu îndrăznesc să merg să vad ce este, mai ales că se mai aud râsete și muzică dată tare, așa că probabil sunt tineri care petrec, nu cred că e nimeni în primejdie”, precizează Maria, un locatar din zonă.

Și totuși, Parcul Civic, reabilitat cu mari întârzieri și probleme și mai mari în ceea ce privește întreținerea, poate fi o zonă periculoasă. După căderea nopții, oamenii doar bănuiesc ce se întâmplă acolo.

“Stau pe o stradă care mărginește parcul. Pe vremuri era un semn de circulație cu acces interzis mașinilor, cu excepția locatarilor. Ceea ce era ok, pentru că drumul respectiv, făcut pe banii noștri, duce doar spre niște curți. Acum parchează acolo tot felul de ciudați. Cu băutură, stau peste noapte, fac gălăgie”, declară o altă locatară din zonă.

Părerea oamenilor este că parcurile căzute în paragină atrag diverși infractori. Asemeni celor care i-au furat echipamentul realizatorului de filme documentare Charlie Ottley: „Ar trebui să patruleze poliția în zonă și noaptea, sau să facă cumva să supravegheze zona. Peste zi nu cred că e periculos, trece multă lume prin parc, nu te atacă nimeni. Noaptea e altfel, foarte des am văzut dis de dimineață boschetari dormind pe bănci, alții își fac nevoile pe alei, alții se schimbă de haine la vedere, dar asta repet, dimineața foarte devreme, să spunem nu mai târziu de ora 6.00”, este de părere Ionel Tâljean, un timișorean care lucrează de noapte și străbate parcul în drum spre casă.

Reacția autorităților: îl sprijină pe realizator, dar nu au încă soluții pentru siguranța zonei

Imediat după ce s-a aflat de furtul echipamentelor, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica a declarant că îi acordă tot sprijinul lui Charlie Ottley: „Îl sprijinim pe Charlie să continue filmările. I-am dat noi echipamente video să poată termina filmarea. Facem apel la autorităţile responsabile să se mobilizeze atât în instrumentarea cazului, cât şi în asigurarea siguranţei tuturor cetăţenilor care se află pe teritoriul administrativ al Timişoarei.

Incidentul este regretabil și aruncă o lumină nefavorabilă asupra Timișoarei, asupra modului în care administrația Timișoarei asigură cetățenilor siguranța de care au nevoie, mai ales că anul viitor vom avea și titlul de Capitală Europeană a Culturii. Dacă nu te poți plimba într-un parc central, în parcurile din oraș, atunci la ce să ne așteptăm în zonele mărginașe sau la zonele mai rău famate din oraș. Cred că trebuie să-și facă treaba cei care trebuie să rezolve aceste probleme pentru că cetățenii doresc să trăiască în siguranță și nu cu frică ”.

Aici se vor ține evenimente culturale!

În parcul cu pricina se află și Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara (foto, mai sus), construcție care va găzdui multe dintre evenimentele legate de titlul de Capitală Europeană a Culturii. Dinspre Primărie nu a venit nicio reacție, iar Poliția s-a concentrat pe prinderea celor care au furat echipamentul și recuperarea bunurilor dispărute. Hoții, copii sub 14 ani, au fost prinși și audiați în prezența unui psiholog, iar drona jurnalistului britanic a fost adusă la sediul IPJ de un cetățean care a găsit-o abandonată pe bulevardul care mărginește Parcul Civic. Cât despre Poliția Locală, cei de aici sunt cam greu de găsit în Parcul Civic și oricum, patrulau doar ziua.

Parcul Civic se află pe locul unde, pe vremuri, se înălța Cazarma Transilvania. Aceasta a fost demolată iar locul rămas viran a fost vizat de autoritățăile comuniste pentru ridicarea unui nou centru civic al orașului, cel vechi – Piața Operei, fiind considerat neadecvat pentru că era mărginit pe o latură de Catedrala Metropolitană. Revoluția din 1989 a pus capăt planului, iar locul a fost transformat în parc.

Urmăriți Impact.ro și pe