Pericolul care se ascunde în must. Cum poate deveni toxică băutura toamnei pentru organism

Andreea Bisinicu 07.10.2020, 16:38
Pericolul care se ascunde în must. Cum poate deveni toxică băutura toamnei pentru organism

Pericolul care se ascunde, de fapt, într-un pahar de must. Cum poate deveni toxică băutura toamnei pentru organism și de ce nu este recomandat să o consumi foarte des.

Ce beneficii are mustul pentru organismul uman

A venit toamna, acoperă-mi buzele cu…un pahar de must gustos și aromat, făcut de bunici și unchi la țară. Da, mustul este băutura tradițională a sezonului ploios. Parcă nu este toamnă, dacă nu gustăm un pahar de must la masă, făcut ca la mama acasă, din acei struguri mari și zemoși, îngrijiți în vița de vie.

Chiar dacă mustul este pe placul majorității și rareori găsești să lipsească de pe mesele românilor, în perioada tomnatică, iată că această băutură tradițională nu are numai beneficii.

Pericolul care se ascunde în must. Cum poate deveni toxică băutura toamnei pentru organism
Pericolul care se ascunde în must. Cum poate deveni toxică băutura toamnei pentru organism

De ce e bun mustul? Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre, în antioxidanţi, polifenoli, în vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, B6, B1, B2, potasiu , calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru. Chiar dacă își pierd anumite proprietăți atunci când sunt curățați și storși, pentru a fi pregătiți de must, își mai păstrează câteva din elementele nutritive.

Mustul rezultat rămâne plin de vitamine şi minerale, stimulează activitatea limfatică. De asemenea susţine curăţarea organismului de toxine, inclusiv de metale grele şi minerale. Mai mult, mustul întăreşte sistemul cardiovascular şi furnizează cantităţi însemnate de calciu.

Totodată, el curăţă concomitent ficatul şi rinichii, hrănește sistemul nervos şi endocrin. De asemenea, are efect laxativ, accelerează tranzitul intestinal şi, binențeles, combate constipaţia.

De ce nu e bine să bem prea mult must

Pe lângă motivul cel mai evident, acela că alcoolul din must te poate ameți, există anumite dezavantaje ale acestei băuturi tomnatice.

În primul rând, chiar dacă este foarte gustos și are o aromă îmbătătoare, mustul are foarte multe calorii. Când storci strugurii, din fruct rămân doar apa și zahărul, iar un pahar de must ajunge să aibă 300 de calorii, echivalentul unei banane.

Pericolul care se ascunde în must. Cum poate deveni toxică băutura toamnei pentru organism
Pericolul care se ascunde în must. Cum poate deveni toxică băutura toamnei pentru organism

„Prin stoarcere, strugurii acumulează peste 200 g de zaharuri pe litru. Un pahar de 250 ml de must conţine în jur de 300 de calorii, diferind puţin în funcţie de soiul de struguri folosiţi. Trei pahare de must echivalează, ca aport energetic, cu 1,5 kg de cartofi sau cu 4 pizza quatro formaggi”, spune nutriţionistul Marilena Oprişanu, conform Click

De asemenea, mustul nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet, din cauza caloriilor mari pe care le conține și a cantității consistente de zahăr din băutură. Recomandat este să consumați struguri în starea lor naturală, dacă doriți să vă satisfaceți această poftă.

Strugurii mâncaţi ca atare, cu tot cu coajă, au mai puţine calorii şi mai multe fibre. Sunt uşor de digerat, sunt diuretici și susţin buna funcţionare a tranzitului intestinal, au potasiu, acid folic, caroten şi vitamine din grupul B.

În al treilea rând trebuie să aveți grijă la pesticide, deoarece strugurii nu sunt spălați înainte de a fi storși, pentru a face mustul. Cei mai buni struguri sunt cei închiși la culoare, deoarece conțin cei mai mulți nutrienți.

Urmăriți Impact.ro și pe