Pericolul care amenință Europa. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană, semnal de alarmă pentru toți locuitorii

Mihnea Tălău 21.03.2023, 09:06
Pericolul care amenință Europa. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană, semnal de alarmă pentru toți locuitorii

Într-un raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, se precizează că Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022, iar ploile din săptămânile următoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate care s-a încheiat.

O primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa

Documentul citat, menționează că la această oră, condiţiile generale de secetă deja sunt întrunite în Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elveţia, majoritatea insulelor mediteraneene şi regiunile din România şi Bulgaria de la Marea Neagră, semnalează documentul, potrivit stirileprotv.ro.

Aproape tot sudul şi vestul Europei sunt afectate de anomaliile substanţiale de umiditate din sol şi de diminuarea debitului râurilor după o iarnă deosebit de caldă şi uscată.

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitaţii se caracterizează de o incertitudine şi variabilitate spaţială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, se subliniază în raport.

Ziua in care se intoarce canicula in Romania. Anuntul meteorologilor, ce ne asteapta in august 2022 1

Îngrijorarea specialiștilor este justificată

Lipsa precipitaţiilor deja provoacă îngrijorare în sectoare precum furnizarea apei, agricultura şi producţia energetică, şi a început să fie observată chiar odată cu venirea primăverii o diminuare a debitelor râurilor în regiunea peri-alpină din cauza reducerii severe a fluxului de apă generat de dezgheţ.

”Recoltele şi vegetaţia la începutul sezonului nu au fost deocamdată afectate, dar situaţia ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură şi precipitaţii persistă în primăvară”, arată același raport.

Anul 2022 a fost cel mai secetos an de când se fac măsurătorile încoace, un an în care depășim recorduri de temperatură, dar și recorduri la cotele mici ale apelor. Specialiștii au spus deja că situația se va repeta și în anii următori pentru că se schimbă clima.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...