Pericol uriaș pentru București în cazul unui atac nuclear. Câte buncăre mai sunt în Capitală

Badea Violeta 05.10.2022, 23:11
Pericol uriaș pentru București în cazul unui atac nuclear. Câte buncăre mai sunt în Capitală

De când Rusia a invadat Ucraina, nimic nu mai pare imposibil, nici măcar un atac nuclear. Tocmai din acest motiv, este bine ca oamenii să fie informați în ceea ce privește locurile unde ne putem adăposti dacă situația o cere. Din păcate însă, lista buncărelor nu este lungă. Iată câte există în Capitală!

Unde se pot adăposti bucureșenii în cazul unui atac nuclear

De când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, lucrurile au scăpat de sub control destul de repede. Până în prezent, mii de civili din Ucraina și-au pierdut viața.

De la declanşarea conflictului, liderul de la Kremlin a avertizat în mai multe rânduri Occidentul. Acesta a spus, la un moment dat, că dacă NATO intervine, atunci Occidentul s-ar putea confrunta cu „consecințe pe care nu le-a văzut niciodată”. Aceasta a fost o veste foarte neliniștitoare pentru mulți, inclusiv pentru noi.

O explozie nucleară ar putea șterge de pe hartă un oraș întreg și nu numai, iar, din păcate, România are foarte puține buncăre antiatomice. Cândva, în Capitală existau șase, dar acum au mai rămas doar trei și acelea dedicate Comitetelor pentru Situații de Urgență.

Cate buncare sunt in Romania
Cate buncare sunt in Romania

Câte buncăre are România

În țară sunt 4.538 de buncăre și adăposturi, unde oamenii se pot retrage în cazul unui război sau atac nuclear. De curând, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) a publicat o listă cu acestea.

Potrivit acesteia, multe dintre buncărele pe care România le are se află în București, mai exact 1.171. Însă, acestea pot primi doar 320.000 de persoane, ceea ce înseamnă că doar 15% din bucureșteni ar supraviețui în cazul unui atac nuclear.

Ar putea să scape cu viață și cei care ajung în adăposturile de protecție civilă, dar și acolo capacitatea este limitată. În București există mai mult de 1.100 de astfel de locații, dotate cu sisteme de ventilație, dar și ieșiri de urgență.

În schimb, în cazul unui atac nuclear, situația ar fi de-a dreptul dezastruoasă. Așa cum spuneam și mai sus, Capitala are doare trei buncăre antiatomice: unul vizavi de Palatul Cotroceni, unul în Sectorul 1 și unul în Sectorul 4.

Pentru avertizarea populației, autoritățile ar avea la dispoziție 454 de sirene, însă doar 330 sunt funcționale. Mai mult decât atât, doar 187 sunt introduse într-un sistem de alarmare și pot fi acționate de la distanță, restul fiind acționate doar de la fața locului.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...