Pericol pentru picturile lui Sabin Bălașa. Artistul este extrem de îngrijorat

Aurora Popa 19.05.2021, 19:52
Pericol pentru picturile lui Sabin Bălașa. Artistul este extrem de îngrijorat

Operele lui Sabin Bălașa sunt în pericol. Picturile murale se degradează vizibil, lucru sesizat chiar de artist în anul 2002. Planurile sale de restaurare a desenelor nu s-au concretizat. În momentul de față este nevoie de un proiect, dar acest lucru nu se poate realiza din cauza divergențelor dintre uiversitățile care împart același corp de clădire.

Pericol pentru picturile lui Sabin Bălașa

Sala Pașilor Pierduți este vizitată de persoane din toate colțurile țării. Vestitele picturile murale care atrag vizitatorii au fost făcute de Sabin Bălașa între 1968 și 1978. Starea de degradare a picturilor a fost observată de celebrul artist încă din 2002. Atunci, Sabin Bălașa și-a exprimat intenția de a le restaura, însă nu a mai reușit.

Pe operele de artă încep să se vadă urmele de degradare. Pe unele porțiuni, picturile au crăpat, iar pe altele infiltraţiile de apă au dus la igrasie. Deși problema la prima vedere nu este chiar gravă, reprezentanții universității Cuza nici nu vor să se gândească ce ar însemna Sala Pașilor Pierduți fără aceste opere.

Anii au trecut, picturile au început să se degradeze. Sigur, noi o primă măsură am luat-o acum doi ani de zile în urmă prin faptul că am schimbat acoperișul universității și în felul acesta nu se mai infiltrează apa și nu se mai degradează, a declarat prof.univ.dr. Tudorel Toader, rector UAIC Iași.

Pericol pentru picturile lui Sabin Balasa
Pericol pentru picturile lui Sabin Balasa

Pentru restaurarea celor 300 de metri de picturi este nevoie de un proiect și pentru care Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași vrea să demareze acțiunile, dar există și câteva impedimente.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Temporar se află, o parte din ele, în folosința altei universități. Noi în momentul acest an cred că putem să depunem un proiect de a restaura jumătate din clădire. Vom realiza pe cont propriu o expertiză, după care voi depune un proiect de conservare, de restaurare, pentru că ar fi mare păcat să lăsăm în stare de degradare, a transmis prof.univ.dr. Tudorel Toader, rector UAIC Iași.

La Universitatea „ Alexandu Ioan Cuza” din Iași sunt 18 picturi și doar o parte au nevoie urgentă de restaurare.

Urmăriți Impact.ro și pe