Pericol pe litoral. Inspectorii ANPC au găsit sute de kilograme de peşte şi fructe de mare depozitate în căldură

Elena Avramescu 28.06.2022, 09:46
Pericol pe litoral. Inspectorii ANPC au găsit sute de kilograme de peşte şi fructe de mare depozitate în căldură

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au găsit nu mai puțin de 444 de kilograme de peşte şi fructe de mare congelate, depozitate ambiental, la o firmă care era furnizoare pentru mai multe restaurante şi supermarketuri. Prin urmare, societatea a primit o sancţiune de 10.000 de lei, iar marfa urmează să fie distrusă.

Sute de kilograme de peşte şi fructe de mare depozitate necorespunzător pe litoral

Se pare că marfa ţinută în condiţii necorespunzătoare, găsită de inspectorii ANPC, urma să fie distribuită către mai multe restaurante, supermarketuri și chiar magazine de pe întreg litoralul românesc.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat, în cursul zilei de luni, că nu se respecta temperatura de minus 18 grade indicată de producător.

„Au fost identificate 444 de kilograme de diverse sortimente de peşte şi fructe de mare congelate depozitate ambiental, în afara camerei frig, fără a se respecta temperatura de -18 C indicată de producător, rupându-se astfel lanţul termic care garantează calitatea produsului congelat. A fost dispusă măsura amenzii de 10.000 lei şi a fost emisă ordonanţă de distrugere produse în valoare totală de 8.880 lei. Operatorul economic va face dovada distrugerii produsele neconforme la un operator economic în termen de zece zile”, a declarat Horia Constantinescu.

Sute de kilograme de peste si fructe de mare depozitate necorespunzator pe litoral
Peste depozitat necorespunzator pe litoral

Acesta a mai declarat că aceste produse au fost găsite la o firmă care furnizează alimente pentru restaurante şi supermarketuri.

„Atât timp cât ţine marfa ce ar trebui să rămână congelată la temperaturi cu mult mai mari, întrerupând lanţul termic, iar apoi o livrează beneficiarilor, pretinzând că aceasta este în regulă, îi expune nu numai pe consumatori, ci şi pe operatorii economici beneficiari ai produselor pentru că vina va cădea asupra lor”, a mai spus Horia Constantinescu.

În plus, preşedintele ANPC a mai notat că fapta este cu atât mai gravă, cu cât în cazul apariţiei unor toxiinfecţii alimentare, vina ar fi căzut pe operatorii economici care ar fi vândut marfa stricată clienţilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...