EXCLUSIV

Pericol la raft. Fructele și legumele din Turcia au un nivel de pesticide de patru ori mai mare decât limita admisă: „Trebuie să urmărim lanțul scurt de aprovizionare”

Gabriela del Pupo 29.08.2022, 12:36
Pericol la raft. Fructele și legumele din Turcia au un nivel de pesticide de patru ori mai mare decât limita admisă: „Trebuie să urmărim lanțul scurt de aprovizionare”

Din comoditate și necunoaștere, românii consumă legume și fructe pline de pesticide din această țară! Nivelul de pesticide din legumele si fructele turcești depășește de zeci de ori limita maximă admisă. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, conform datelor furnizate Asociației Pro Consumatori de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au fost retrase de la comercializare din marile lanțuri de magazine sute de tone de fructe și legume cu pesticide interzise în Uniunea Europeană. În principiu, trebuie să fim atenți la țara de proveniență a legumelor și fructelor pe care le cumpărăm. Cu cât zona este mai îndepărtată, cu atât mai mult riscăm să consumăm produse care au fost tratate excesiv cu pesticide.

„Pe etichetă nu se găsesc informații cu privire la cantitățile aplicate”

Impact.ro a stat de vorbă cu președintele Asociației Pro-Consumatori care spune că,  în special, legumele și fructele din Turcia sunt tratate excesiv pentru a rezista mai mult la raft. Motivul este simplu. Turcia este cel mai mare exportator de fructe și legume din UE și produsele care ajung în România nu sunt verificate temeinic. Eticheta nu este un indiciu pentru că nu se menționează cantitatea de pesticide aplicate pe respectivul produs.

„Din păcate, eticheta nu ne poate oferi informații referitoare la pesticidele aplicate după tratarea fructelor și legumelor. Această aplicare se face după recoltare și nu se găsesc informații cu privire la cantitățile aplicate. În privința unor aspecte care țin de organoleptic, de depistarea pesticidelor, la unele legume, fructe se poate depista, dar nu toate pesticidele emană un miros specific.

Trebuie să evităm legumele și fructele care sunt aduse de la mii de kilometri distanță. Pentru toate acestea se aplică pesticide pentru a rezista o perioadă mai mare de timp la raft. Trebuie să urmărim lanțul scurt de aprovizionare”, spune Costel Stanciu.

Avertisment ANSVSA, dupa ce mai multe fructe si legume periculoase au ajuns in Romania Este o crima

Cum putem să ne protejăm sănătatea?

Din păcate, în România siguranța alimentară nu este o prioritate, iar instituțiile statului nu au, de cele mai multe ori, resursele necesare pentru a contracara fenomenul importurilor care, prin toxicitatea conținutului, pot pune sănătatea oamenilor în pericol. Informarea bazată pe studii este singura cale pentru a evita să consumăm produse tratate excesiv. În principiu, trebuie să evităm zonele îndepărtate atunci când alegem să consumăm produse ușor perisabile.

„Dacă țara de proveniență este Africa de Sud este evident că distanța este de peste 10.000 de km și ca acele fructe și legume să reziste este necesară  aplicarea unor pesticide și a unor ceruri care izolează perfect. Turcia este cel mai mare exportator de fructe și legume pentru UE. Țările care au o preocupare pentru siguranța alimentară fac analize și îi obligă să nu depășească conținutul de pesticide, limita maximă admisă. În România nu prea se fac analize”, mai precizează specialistul.

Ce boli pot cauza pesticidele?

Din nefericire, Turcia rămâne grădina de legume și fructe a României, conform datelor Asociației Pro Consumatori. Nivelul de clorpirifos metil din tomate a fost de 4,7 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg/kg, la portocale nivelul de clorpirifos a fost de 7,4 ori mai mare, la grapefruit nivelul de clorpirifos a fost de 10,6 ori mai mare, la ardei iute nivelul de clorpirifos metil a fost de 29,7 ori mai mare etc.

Insecticidul clorpirifos a fost interzis din ianuarie 2020 în Uniunea Europeană. Interzicerea acestui pesticid în Uniunea Europeană s-a realizat în baza evaluării de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a mii de studii, dintre care un rol decisiv cu privire la interzicerea acestui insecticid l-a avut studiul de imagistică cerebrală realizat de cercetătorii de la Columbia Center for Children’s Environmental Health from Mailman School of Public Health, Duke University Medical Center, Emory University şi New York State Psychiatric Institute.

Studiul a fost finalizat înainte de interzicerea folosirii acestui insecticid şi a fost realizat pe un grup format din 40 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, ale căror mame au fost înscrise prenatal într-un studiu de grup mai amplu. Potrivit acestui studiu, chiar şi nivelurile scăzute până la moderate de expunere la insecticidul clorpirifos în timpul sarcinii pot duce la modificări pe termen lung, potenţial ireversibile, în structura creierului copilului. Modificările în structura creierului au fost în concordanță cu deficitele cognitive găsite la copiii expuşi la această substanţă chimică.

Modificările au fost vizibile pe suprafaţa creierului, cu mărirea anormală a unor zone şi subţierea în altele. Tulburările în structura creierului au fost în concordanță cu deficitele IQ raportate anterior la copiii cu niveluri ridicate de expunere la clorpirifos, sugerând o legătură între expunerea prenatală la clorpirifos şi deficitele de IQ şi memorie de lucru la vârsta de 7 ani. Totodată, acest studiu a furnizat dovezi că insecticidul clorpirifos poate elimina sau inversa diferenţele dintre bărbaţi şi femei care sunt de obicei prezente în creier.

Potrivit unui raport al asociaţiilor de mediu Health and Environment Alliance, Pan Europe, Pan Germany şi SumOfUs, există corelaţii între expunerea la acest insecticid şi apariţia unor boli respiratorii cronice (astm), dificultăţile de concentrare pentru copii la şcoală, dar şi cu privire la apariţia unor leziuni cerebrale permanente la copiii care au consumat timp îndelungat legume şi fructe tratate după recoltare cu acest insecticid.
Reziduurile de clorpirifos se găsesc frecvent în fructe, legume, cereale şi produse lactate care au ca origine ţări din afara Uniunii Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...