Pericol în Munții Bucegi, este alertă de gradul 4. Ce trebuie să știe românii care frecventează zona turistică de Paște

Beatrice Dumitru 15.04.2023, 16:33
Pericol în Munții Bucegi, este alertă de gradul 4. Ce trebuie să știe românii care frecventează zona turistică de Paște

Turiștii care își petrec sărbătorile pe Valea Prahovei sunt atenționați să nu se aventureze în Munții Bucegi,. Este alertă de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, iar salvamontiștii au transmis un mesaj pentru cei care frecventează această zonă în această perioadă. Ce trebuie să știe turiștii.

Alertă de gradul patru în Munții Bucegi

Pe fondul temperaturilor ridicate din utltimele zile, stratul de zăpadă se va topi la suprafaţă, cedând şi îngreunând prin apa rezultată stratul de dedesubt. Pe pantele mai înclinate stratul din partea superioară poate aluneca peste cel vechi ducând la declanșarea de avalanșe.

În aceste condiții, ANM a avertizat că este alertă de gradul patru în Munții Bucegi, iar salvamontiștii spun că riscul de avalanșă este foarte mare. În restul Carpaților Meridionali rămâne alerta de gradul 3, care totuși înseamnă risc însemnat e avalanșă.

Pericol în Munții Bucegi, este alertă de gradul 4. Ce trebuie să știe românii care frecventează zona turistică
Risc crescut de avalansa in Munții Bucegi.

Riscul de avalanșă în urma încălzirii din ultimele zile a crescut la gradul 4 în Masivul Bucegi. Asta înseamnă că în urma încălzirii, zăpada începe să se fluidizeze, se îngreunează și atunci își modifică centrul de greutate și în anumite zone se poate dinamiza”, a spus Ion Sănduloiu, Șef Salvamont Argeș.

Din această cauză, salvamontiștii recomandă tuturor turiștilor, alpiniștilor, schiorilor să nu treacă de limita pădurii și să nu iasă în goluri alpine și mai ales pe văile abrupte pentru că „e clar că se vor produce avalanșe”.

Cea mai gravă avalanșă din România

Cel mai grav accident de avalanşă din România s-a petrecut pe 17 aprilie 1977, la Bâlea-Lac. Ninsorile abundente căzute în intervalul 15-17 aprilie 1977 s-au produs în condiţiile unor temperaturi nu foarte scăzute, dar au fost însoţite de vânt foarte puternic. Așa s-a format o structură de placă peste crustele existente, caracterizată printr-o rezistenţă extrem de scăzută.

Din mărturiile martorilor oculari, în cele două zile anterioare producerii avalanşei nu s-a putut ieşi din cabană din cauza vremii nefavorabile. În data de 17 aprilie mai ningea slab la Bâlea-Lac, vizibilitatea era bună, dar persista vântul puternic care accentua senzaţia de frig. Avalanşa a avut loc până în orele prânzului.

Avalanșa a lovit o tabără de schi, unde erau elevii şi profesorii de la Liceul German din Sibiu. 19 elevi aflați pe pârtie au fost îngropaţi în zăpadă, împreună cu instructorul care a condus tabăra, un dascăl, o profesoară tânără, însărcinată în luna a patra, şi un turist din Braşov. Niciunul nu a mai fost găsit în viață.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...