Toamna se numără murăturile! Gospodinele au dezvăluit secretul! Cum se pune pepenele la murat. Asta e rețeta perfectă pentru un deliciu culinar perfect pentru anotimpul rece.
Indiferent că stai la bloc sau la casă, cu siguranță ai o bunică, o vecină sau o mătușă care pregătește borcane cu murături pentru iarnă. Pe lângă gogonelele în oțet și castraveții în saramură, românii preferă pepenii murați, preparați după o rețetă tradițională românească.
Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:
Înțeapă fiecare pepene lângă codiță. Metoda asta e eficientă pentru ca legumele să aibă loc pe unde să își tragă saramură.
În primul rând, plasează mărarul pe fundul butoiului unde urmează să pui pepenii. Apoi, așează pepenii în butoi, împreună cu crenguțele de vișin. Adaugă, apoi, morcovul și țelină tăiate rondele și ardeii iuți, după preferințe. Nu uita să pui usturoiul, boabele de muștar și de piper.
Toarnă apă cu sare, la un litru de apă o lingură de sare pentru murături. Ai grijă! E foarte important ca saramura să acopere pepenii. Păstrează puțin din zeama de saramură pentru a completa, ulterior, a doua zi, dacă e nevoie. Rotește pepenii la câteva zile, pentru a nu se forma flore deasupra lor.
Pune butoiul undeva la răcoare, de preferat într-o cămară sau pivniță. Rețeta e gata, iar tu te vei bucura de pepeni murați delicioși, în sezonul rece.
Secretul unei saramuri perfecte nu este doar alcalinitatea apei, impuritatea sării (sarea iodată nu poate fi folosită, doar cea grunjoasă, altfel murăturile se înmoaie), ci şi condimentele care se adaugă la borcanul cu bunătăţi.
Pentru a prepara cele mai bune murături, tari și crocante trebuie să ții cont de următoarele secrete din bucătăria gospodinelor:
Indiferent de combinaţiile de legume pe care le faceţi, condimentele precum muştarul, mărarul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii! Fiecare dintre aceste ingrediente vine cu propriile calităţi nutritive.