Criză în sănătate la Kiev. Experții în sănătate publică spun că Ucraina este în criză de provizii medicale critice și a trebuit să oprească eforturile urgente de a reduce o epidemie de poliomielită de când Rusia a invadat țara. Boli grave sunt în imposibilitatea de a fi trate din lipsa medicamentelor și a deselor pene de curent.
Nevoile medicale sunt deja acute, Organizația Mondială a Sănătății avertizând duminică că rezervele de oxigen se epuizează. Temerile legate de o criză mai amplă de sănătate publică cresc pe măsură ce oamenii își părăsesc casele, serviciile de sănătate sunt întrerupte și proviziile nu reușesc să ajungă în Ucraina, care a fost, de asemenea, afectată de pandemia COVID-19, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat luni că eforturile de imunizare de rutină și de control al epidemiei de poliomielită au fost suspendate în Ucraina din cauza luptelor. OMS a primit rapoarte potrivit cărora campaniile de vaccinare împotriva coronavirusului au fost, de asemenea, suspendate în multe părți ale țării, a spus el.
În octombrie anul trecut, în Ucraina a fost descoperit primul caz de poliomielită în Europa în ultimii cinci ani – un copil de 17 luni care a fost paralizat – iar în ianuarie a fost descoperit un alt caz de paralizie.
Alți nouăsprezece copii au fost identificați cu forma de poliomielită derivată din vaccin, dar fără simptome de paralizie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]O campanie națională de imunizare împotriva poliomielitei pentru a ajunge la cei 100.000 de copii încă neprotejați din Ucraina a început la 1 februarie, dar a fost întreruptă de când au început luptele și pe măsură ce autoritățile sanitare se orientează către îngrijirea de urgență. citiți mai departe
OMS a declarat că lipsa de electricitate în unele zone a afectat siguranța stocurilor de vaccinuri, iar supravegherea a fost întreruptă.
COVID-19 este, de asemenea, încă un motiv de îngrijorare, doar puțin peste una din trei persoane fiind complet vaccinată împotriva acestei boli virale. Cazurile noi zilnice au atins un vârf de aproximativ 40.000 de cazuri în februarie, dar au fost în scădere înainte ca raportarea să înceteze după invazia Rusiei.
Organizația de ajutor umanitar Project HOPE a declarat luni că farmaciile din toate orașele atacate au raportat că au rămas fără provizii medicale.
Agenția ONU pentru HIV/SIDA a declarat că în Ucraina au mai rămas pentru mai puțin de o lună medicamente pentru pacienții cu HIV.
„Persoanele care trăiesc cu HIV în Ucraina mai au la dispoziție doar câteva săptămâni de terapie antiretrovirală, iar fără acces continuu, viața lor este în pericol”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima.
Înainte de începerea invaziei Rusiei, săptămâna trecută, în Ucraina trăiau 250.000 de persoane infectate cu HIV, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Rusia.
De asemenea, avea rate ridicate de tuberculoză, inclusiv una dintre cele mai ridicate rate de tuberculoză multidrog rezistentă din lume. Se estimează că în Ucraina se înregistrează anual 30.000 de cazuri noi de tuberculoză.