Pentru cine s-a inventat expresia ”traseist politic” în România. ”Când ajungea în alt partid, cerea o mașină mai frumoasă”

Stan Filon 22.08.2020, 08:17
Pentru cine s-a inventat expresia ”traseist politic” în România. ”Când ajungea în alt partid, cerea o mașină mai frumoasă”

Politicienii sunt numiți traseiști, atunci când schimbă partidele, cu tot cu doctrinele lor. Acum sunt de stânga, peste câteva luni sunt chiar de dreapta, iar peste un an sunt din nou de stânga.

Cristian Tudor Popescu a inventat cuvântul traseism politic

Traseiștii politici sunt cei care ăși schimbă brusc convingerile atunci când partidul lor se ajunge în opoziție. Cuvântul are peste 20 de ani de când a apărut în România, iar cel care l-a inventat este chiar Cristian Tudor Popescu.

Celebrul gazetar și-a adus aminte de vremurile când a inventat expresia ”traseism poltic”, dar și cine l-a inspirat. ”Traseismul. Ce trece timpul… Cuvântul ăsta îl inventam în 2000, când Băsescu a început să ia câinii de prin București, ajungând primar.

Cristian Tudor Popescu a inventat cuvântul traseism politic
Cristian Tudor Popescu a inventat cuvântul traseism politic

Termenul a fost inventat pentru Mircea Coșea

Și tot atunci, un anume Coșea, Mircea Coșea, sărea de la un partid la altul, ca și când ar fi traversat un râu pe pietre. Și când ajungea într-un partid, avea un principiu – să i se dea o mașină „mai superioară”.

Ăsta era principiul. Mi-aduc aminte că trecuse de la o Leganza neagră, la un Volkswagen… Și atunci am folosit acest cuvânt pentru prima dată – traseist, care a făcut ulterior o carieră care m-a depășit”, a declarat Cristian Tudor Popescu pentru postul de televiziune Digi 24.

Până în 1997, Mircea Coșea a făcut parte din PDSR. În iunie 1997 a fondat împreună cu Theodor Meleșcanu și Iosif Boda partidul APR, care a fuzionat cu PNL în 2002. Mircea Coșea a fost ministru de stat în guvernul Nicolae Văcăroiu în perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996. La 1 ianuarie 2007 a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. A făcut parte inițial din grupul parlamentar Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

Activitatea politică a lui Mircea Coșea

În martie 2007 a demisionat din PNL și a aderat la grupul parlamentar naționalist Identitate, Tradiție, Suveranitate, alături de deputații PRM în Parlamentul European. În luna noiembrie 2011, a fost prim-vicepreședinte în cadrul Partidului Ecologist Roman. În legislatura 1996-2000, Mircea Coșea a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Franceză-Adunarea Națională. În legislatura 2004-2008, Mircea Coșea a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Marele Ducat de Luxemburg și Republica Populară Chineză.

Fenomenul este însă unul global, așadar nu se întâmplă doar pe Dâmbovița. Traseismul are mai mai multe implicații, normative, teoretice și substanțiale. Politicienii schimbă peste tot partidul. De exemplu în Italia, de-a lungul mandatului legislativ 1996-2001, un sfert dintre membrii camerei inferioare a parlamentului au schimbat partidul politic cel puțin o dată.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...