VIDEO EXCLUSIV

Pensionarul din Pitești care susține că a rezolvat definitiv problema energiei electrice. „Cu dispozitivul meu, vor tripla producția de energie”

Cristi Ionică 26.01.2022, 09:36
Pensionarul din Pitești care susține că a rezolvat definitiv problema energiei electrice. „Cu dispozitivul meu, vor tripla producția de energie”
Doru Roșca este un pensionar din Pitești care susține că poate rezolva problemele energiei. Acesta a creat nu mai puțin de șase dispozitive care, crede el, ar rezolva definitiv problema curentului electric. Invențiile sunt în proces de obținere a patentului, toate costurile, aproximativ 60.000 de euro, fiind suportate din propriul buzunar.
Bărbatul spune că, după pensionare, a simțit nevoia să facă altceva. Cum sistemul nu i-a permis, a fost contabil șef la Penitenciarul Colibași, acum era momentul propice să studieze profund fizica și inventica.  Zis și făcut.
Și astfel, în funcție de cerințele pieței, au început să apară și invențiile. Nu are studii tehnice și spune că lucrul ăsta l-a făcut să gândească un pic altfel. Omul spune că energia  este peste tot. Multe râuri din țară pot fi exploatate fără să construim baraje și să distrugem ecosistemul.
Așa că a construit o cuvă cu opt compartimente care produce energie prin rotația dată de apa căzută  de la o înălțime de 1,5 metri. Ar fi necesară o cuvă de doi pe doi, iar rezultatele ar fi fantastice.
”Un astfel de dispozitiv, care funcționează prin diferența de înălțime, l-aș vedea montat pe răul Prut. De la intrare și până la ieșire, Prutul are o diferență de nivel de 1400 de metri. O salbă de astfel cuve, fiecare învârtită de 8 tone de apă, ar produce terra-wați, o energie uriașă…
Și practic, nu folosim decât apa  care este vânturată de nenumărate ori… Cuvele pot fi construite în funcție de debitele râurilor. Eu estimez că avem cel puțin 10 râuri care pot fi folosite. Debitul trebuie să aibă de la 2 m cubi în sus… În felul acesta, am avea energie pentru populație.”, a declarat Doru Roșca pentru impact.ro.
Un alt dispozitiv care poate intra rapid în producția de serie este un generator al cărui stator a fost îndepărtat, bobinat ca rotor și învârtit în sens contrar rotorului vechi. În felul acesta se obține curent, dublând viteza de rotație în câmpul magnetic.
Doru Roșca spune că dispozitivele gândite de el sunt simple, dar că oamenii, în goana după consum, au uitat să se concentreze pe lucrurile cu adevărat importante.

Generatorul fără stator crede că va revoluționa energia verde

„În momentul de față, eolienele, câteva milioane bune bune ca număr, nu lucrează decât la un sfert din capacitate, producând doi gigawați pe zi, când este vânt. Cu dispozitivul meu, vor tripla producția de energie. Practic, după oprirea vântului, sistemul meu, adaptat palelor de eoliene, intră în funcțiune, aplicând ”liftul lui Maglev”. Investițiile sunt deja făcute, nu mai trebuie decât făcute câteva mici adaptări ” a mai precizat Doru Roșca.
Un al treilea dispozitiv, bazat pe forța hidraulică, ar putea salva industria.
„Nu i-am dat încă un nume… Dar poate salva ALRO… La scară industrială, un astfel de dispozitiv care ar costa 50 de milioane de euro, ar putea produce curent pentru trei fabrici energofage. Vorbim de o investiție de, să zicem, maximum 150 de milioane de euro. Și gata…are curentul gratis.”

„Costurile sunt minime iar, la un hectar de tomate, să zicem, producția ar crește de 4 ori”

Foarte multe detalii nu am primit despre acest dispozitiv, și el fiind în procedură brevetare.

Doru Roșca: „Mă tem că, dacă l-aș prezenta în detaliu, alții s-ar prinde și poate l-ar copia sau ar face unul mai bun”.
Invențiile bărbatului vizează și industria extractivă, dar și agricultura. Un dispozitiv, acționat hidraulic, poate extrage, de la câteva mii de metri, gaze, petrol sau apă.
„Putem scoate apă curată, de la peste 5000 de metri adâncime… Costurile sunt minime iar, la un hectar de tomate, să zicem, producția ar crește de 4 ori.”
Cea mai mare dorință a inventatorului este ca dispozitivele să fie folosite de statul român pentru binele românilor.
„Nu m-am gândit un moment să vând ideile altora. Sunt român, îmi iubesc țara și de aceea, cei care trebuie să profite, să fie românii. Am cheltuit până acum 60.000 de euro din propriul buzunar și cred că suma va crește. Am primit propuneri de asociere, prin care cineva putea susține toate cheltuielile, dar am refuzat. Statul are toate pârghiile pentru a rezolva problema energiei. În dispozitivele astea…”, a mai precizat acesta.
Doru Roșca mai are încă 20 de invenții brevetate, în diverse domenii.
Urmăriți Impact.ro și pe