Pensionarii din România care își vor primi toți banii. Statul are de gând să-și recunoască greșeala

Ana Anitoiu 20.03.2021, 13:28
Pensionarii din România care își vor primi toți banii. Statul are de gând să-și recunoască greșeala

Pensionarii din România care au fost nedreptățiți de stat, prin calcularea greșită a pensiilor, ar putea primi toți banii pe care i-au pierdut în acest fel, indiferent de cât timp a trecut. Un proiect de lege prevede eliminarea termenului de prescripție în acest sens, astfel încât să se îndrepte greșelile ce au fost făcute și au afectat multe persoane care au muncit pentru dreptul la pensie.

Pensionarii din România care vor primi bani la care nu se așteptau

Astfel, mulți pensionari din România vor primi bani la care nu se așteptau. Proiectul de lege ce le-ar putea aduce sumele cuvenite este susținut în Parlament de coaliția de guvernare, precum și de parlamentarii celorlalte formațiuni. În prezent, persoanele cărora casele de pensii le-au greșit pensiile primesc înapoi banii doar pentru ultimii trei ani, cât este termenul general de prescripție. Urmează un vot final în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

”În cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, arată propunerea ce a primit raport favorabil de la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților.

Pensionarii din Romania care isi vor primi toti banii. Statul are de gand sa-si recunoasca greseala
Bancnote de 100 de lei inmanate de o persoana alteia

Raluca Turcan, despre recalcularea pensiilor: ”Se va finaliza cu bine”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit recent despre recalcularea pensiilor, spunând că procesul se va încheia cu bine și că va ”revoluționa întregul sistem de pensii. Vor fi folosiți bani europeni pentru cumpărarea de aparatură, iar personalul va fi suplimentat. În plus, oficialul a precizat este nevoie ”să motivăm oamenii cărora li s-a dublat activitatea, că ei au și dosarele în plată de urmărit”.

”Între 2005 și 2008 s-a mai făcut o evaluare, dar doar pentru un milion de dosare de pensii. Noi ne propunem într-un an și jumătate să evaluăm 5 milioane de dosare. Pe noi ne interesează marea masă a pensionarilor, care au pensii absolut dramatice, aș spune. Avem 2,7 milioane de pensionari care acum au pensia medie de 1.500 de lei. Asta înseamnă sărăcie după o viață de muncă. E dureros”, a spus Raluca Turcan.

Veste bună pentru cei care vor să cumpere ani de vechime

Un nou proiect de lege referitor la completarea stagiului de cotizare pentru o pensie de stat a primit un raport favorabil de aprobare, iar în curând va fi supus votului în Camera Deputaților. Dacă acesta va trece, românii vor putea avea la dispoziție suficient timp pentru a-și adăuga vechime în muncă, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

În cazul în care noul proiect de lege nu va fi votat, cumpărarea de vechime pentru pensie nu ar mai fi disponibilă în perioada septembrie 2021 – septembrie 2023. Actualul mecanism pus la dispoziție pentru stagiul de cotizare este valabil până la data de 31 august 2021. Mai multe detalii, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe