Pensionarii care nu mai primesc banii dacă nu fac asta. Schimbarea care apare în legea pensiilor

Ioana Bucur 27.06.2022, 13:16
Pensionarii care nu mai primesc banii dacă nu fac asta. Schimbarea care apare în legea pensiilor

Regulile par să se modifice de la an la an, iar cei care se pregătesc să se retragă din activitatea profesională trebuie să verifice în mod constant dacă îndeplinesc cerințele. De data asta, vizați sunt pensionarii care au lucrat într-un anumit domeniu și care ar putea rămâne fără bani dacă nu se conformează noilor prevederi. Ce schimbare apare în legea pensiilor.

O nouă schimbare îi vizează pe pensionarii care au lucrat în acest domeniu

Se pregătesc schimbări importante în ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care au lucrat într-un anumit domeniu și care se pregătesc să iasă la pensie. Ministrul Justiției ar fi făcut o serie de modificări potrivit cărora pensia de serviciu să fie acordată doar acelor judecători sau procurori care au o vechime efectivă de 25 de ani în câmpul muncii.

„(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii”, se arată în prevederile art. 82. din Legea 303/2004.

Măsura ar urma să fie aplicată peste zece ani, potrivit luju.ro. În plus, magistrații care au exercitat și alte profesii juridice, precum avocat, notar, consilier juridic etc, să beneficieze de dispoziții tranzitorii graduale, putând să se pensioneze în momentul în care vor avea o vechime între 15 și 24 de ani în funcția de judecător sau procuror.

Pensionarii care nu mai primesc banii dacă nu fac asta. Schimbarea care apare în legea pensiilor

Ce vechime trebuie să asigure

Aceasta va trebui să asigure o vechime totală de 25 de ani, împreună cu perioada în care au ocupat alte funcții din acest domeniu.

„Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi.

La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult”, arată sursa anterior citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...