Pensionarii amenință Guvernul. Ce vor să facă dacă nu se măresc pensiile cu 40%

Diana Radu 08.07.2020, 09:36
Pensionarii amenință Guvernul. Ce vor să facă dacă nu se măresc pensiile cu 40%

Pensionarii amenință Guvernul că dacă nu li se măresc pensiile cu 40% vor ieși să protesteze în stradă. Aceștia propun și o soluție pentru finanțarea măririi: amânarea virării contribuțiilor la Pilonul și apelarea la rezervele Băncii Naționale a României.

Pensionarii amenință cu proteste dacă nu li se măresc pensiile cu 40%

Trei mari organizații de pensionari au transmis, marți, Guvernului că sunt pregătite să protesteze în stradă dacă statul nu le mărește pensiile cu 40%. Liderii organizațiilor cer Guvernului Orban să respecte legislația în vigoare, care prevede majorarea pensiilor cu 40% din septembrie. În plus, aceștia au mai spus că în cazul în care mărirea nu va avea loc pe lângă proteste vor da și Guvernul în judecată.

Organizațiile care se revoltă sunt: Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România. Aceștia susțin că reprezentă interesele a peste cinci milioane de oameni.

pensionari, amenintari, guvern
Pensionarii amenință cu proteste dacă nu li se măresc pensiile cu 40%

„Sunt destui bani ca să se asigure acel 40% prag de creştere a pensiilor”

„Dacă chiar este o problemă pandemia, şi într-adevăr este acel şomaj tehnic, acele unităţi care şi-au încheiat activitatea, nu şi-au dus activitatea în continuare, nu mai vin contribuţii din această cauză, există o rezervă uriaşă, şi noi am propus-o, ca suma care se transferă la fondurile administrate privat, acea sumă de 9 miliarde care spuneam că este în bugetul pentru anul acesta, poate să fie amânată, prorogată cu un an sau doi, că într-adevăr anul acesta este o problemă, şi atunci sunt destui bani ca să se asigure acel 40% prag de creştere a pensiilor pe care le avem.

Aceste lucruri nu sunt văzute şi nu sunt aplicate de Guvern în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Se vorbea de problema datoriilor pe care le au companiile la bugetul asigurărilor sociale de stat. Avem lista lor: 18 miliarde. Cât din acestea vin să susţină această acţiune (de creştere cu 40% a pensiilor, n.r.) care este pentru acest an? Guvernul nu spune nimic de acest lucru. I-am arătat ministrului de Finanţe aceste probleme”a afirmat preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu.

Urmăriți Impact.ro și pe