Pensiile românilor, majorate peste noapte, este oficial: decizia finală vine de la Guvern

Gabriel Peneș 30.09.2022, 09:23
Pensiile românilor, majorate peste noapte, este oficial: decizia finală vine de la Guvern

Pensiile românilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi. Demnitarul a mai precizat că în privința procentului cu care acestea vor fi mărite, va fi vorba de cel puțin 10%. Anterior, prim-ministrul Nicolae Ciucă declarase, la rândul său, că milioanele de pensionari din România vor avea pensiile majorate, avansând un procent de creștere cu două cifre.

Pensiile românilor, majorate peste noapte, este oficial

Este sigur: pensiile românilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi, joi seară, la Antena 3 CNN. Singura necunoscută rămasă este procentul cu care acestea vor fi mărite, dar ea va avea cu siguranță două cifre, fiind de cel puțin 10%.

„Important este că ne-am înţeles, în coaliţie suntem cu toţii la aceeaşi concluzie, că pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023. Nu voi accepta niciodată ca din funcția de ministru să fie înghețări de venituri ale cetățenilor români. Avem scenariile pe masă şi vom lua decizia în cel mai scurt timp. Va fi o creştere de cel puţin 10%”, a transmis Marius Budăi, pentru sursa citată.

De altfel, marți, însuși prim-ministrul Nicolae Ciucă a vorbit pe aceeași temă. Premierul a insistat pe faptul că își păstrează „partea de responsabilitate” în privina unui anunț pe acest subiect pentru că „nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări, şi aşa sunt destul de necăjiţi”.

Decizia finală vine de la Guvern

Șeful guvernului nu a oferit cifre exacte pentru viitoarea mărire a pensiilor, dar a anunțat procente de majorare cu două cifre, de la 10, la 11 și chiar 15%.

„Îmi doresc foarte mult, ca prim-ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă când a fost întrebat cu cât vor crește pensiile românilor.

Pe de altă parte, Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat, tot joi, că sursa financiară pentru susținerea majorării pensiilor a fost identificată, așa că nu există probleme din acest punct de vedere.

„Sursa financiară este descoperită. Am spus despre ce este vorba, am spus din momentul în care PSD a făcut această propunere de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie, am spus că avem și calcule, avem și analize, și avem și sursa bugetară.

Am lucrat împreună cu ministrul de Finanţe Adrian Câciu la această propunere în cadrul partidului, nu numai cu ministrul de Finanțe, ci și cu specialiștii noștri din partid și când am propus aceste măsuri avem și fundamentarea în spate”, a mai precizat Marius Budăi, potrivit aceleiași surse.

Urmează ca guvernul să stabilească, în perioada următoare, procentul exact cu care vor fi majorate pensiile și să emită actul legislativ necesar acesei măsuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....