Pensiile, majorate cu până la 27%. Cristian Ghinea: „Atât permite imediat procentul din PNRR”

Elena Avramescu 21.09.2022, 11:55
Pensiile, majorate cu până la 27%. Cristian Ghinea: „Atât permite imediat procentul din PNRR”

Cristian Ghinea, Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a ținut să se implice în problema pensiilor, afirmând faptul că acestea ar putea fi majorate cu până la 27%, potrivit Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În plus, se pare că membrii PSD-ului s-ar plânge de faptul că PNRR nu le permite creşterea pensiilor, fiind doar o simplă manipulare.

Majorare de 27% a pensiilor, cerută de Cristian Ghinea

„Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Şi totuşi nu măresc nici cu 10%, deşi PSD a promis 40%”, a declarat fostul ministru al Investiţiilor şi proiectelor europene, pe Facebook.â

Cristian Ghinea a mai ținut să precizeze că problema legată de creşterea pensiilor reprezintă una dintre cele mai mari manipulări politice din ultima perioadă, iar PSD are posibilitatea să crească pensiile chiar şi mâine, dacă dorește acest lucru şi dacă există bani suficienţi la buget. În plsu, acesta a invocat un calcul realizat de deputatul USR Cristian Seidler.

„Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR?

Vorbim de PIB pe acest an şi calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele şase luni. La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate creşte pensiile, de mâine, cu 27% faţă de valoarea actuală. Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia, asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor”, a declarat Cristian Ghinea.

Cu cat se vor mari, de fapt, pensiile de la 1 ianuarie?
Cu cat se vor mari, de fapt, pensiile de la 1 ianuarie?

Nicolae Ciucă, despre creșterea pensiilor: „Vedem care este proiectul de buget pentru anul 2023”

La începutul acestei luni, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre subiectul măririi pensiilor, iar răspunsul acestuia nu a fost atât de optimist. Totul a pornit după declaraţiile făcute de Rareş Bogdan, care susține că pensiile ar trebui majorate cu un procent de 16%. Prim-ministrul este de părere că dacă ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, nu găseşte o soluţie viabilă, cel mai bine ar fi să iasă din peisaj și să lase alți oameni să facă treaba aceasta.

„Indiferent de partidul al cărui lider suntem, avem totuşi responsabilitate faţă de cetăţeni să le comunicăm de fiecare dată adevărul, onest şi în funcţie de posibilităţile pe care Guvernul le are. Ceea ce aţi menţionat dumneavoastră a fost probabil o dispută între doi oameni politici. La nivelul Guvernului vă pot spune că nu vom avea astfel de enunţuri până în momentul în care nu vom avea pe masă cifrele.

Vedem care este proiectul de buget pentru anul 2023 şi aşa cum am făcut în anul 2022 când am adoptat două pachete de măsuri pentru a sprijini cetăţenii României, tot la fel vom face şi de aici înainte, inclusiv pentru anul 2023. În funcţie de decizia pe care o vom lua în coaliţie, vă rog să aveţi încredere că o vom comunica”, a declarat Nicolae Ciucă, după ce a participat la un eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini.

Cu câteva zile în urmă, Rareș Bogdan a susținut că dacă nu va fi găsită o sursă de majorare cu 16% a pensiilor, după cum prevede legea, atunci ministrul Finanțelor Adrian Câciu trebuie să-și părăsească rapid funcția. În plus, chiar la începutul lunii septembrie, Adrian Câciu a promis că pensiile vor crește în decursul anului viitor cu mai mult de 5%, procentul care era prevăzut de lege pentru 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...