Pensiile din România se schimbă. Modelul va fi unul străin. Care e termenul limită

Stan Filon, Paul Dobrescu 27.10.2021, 09:18
Pensiile din România se schimbă. Modelul va fi unul străin. Care e termenul limită

Autoritățile din România vor să modernizeze sistemul de pensii din România, dar și modelul de salarizare. Cum sistemul gândit în România bate pasul pe loc, se pare că autoritățile din țara noastră sunt pregătite să importe un sistem din afara țării.

Pensiile din România se schimbă după un model din afară

În acest scop, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP un contract de 24 de milioane lei pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și schimbarea legii în ceea ce privește pensiile.

România și-a asumat în fața UE, prin PNRR, modificarea acestor sisteme care să ducă la eliminarea unor inechități și discrepanțe. Mai exact, se dorește eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen. Autoritățile din România recunosc astfel că sunt depășite de situație și spun că vor adopta un model din afara țării, de la alte state din UE mai avansate decât noi, după cum recunoaște chiar ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pensiile din Romania se schimba dupa un model din afara
Pensiile din Romania se schimba dupa un model din afara

”Eliminarea discrepanțelor salariale”

”Guvernul solicită consultanță din partea unei instituții specializate, cu experiență și practică în găsirea de soluții INTEGRATE ȘI APLICABILE, funcționale în alte țări și care pot fi adaptate și în sistemul de salarizare din România. După multe încercări de a crea un sistem unitar de salarizare, avem nevoie de instituții cu experiență în implementarea de reforme în context internațional, care să sprijine Guvernul astfel încât să abordeze reforma salarizării în mod echitabil, sustenabil și incluziv”, precizează, pentru Economedia.ro, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Contractul este prevăzut pentru 27 de luni. Soluțiile vor fi împărtășite timp de 12 luni, restul timpului fiind acordat pentru conștientizarea publicului cu privire la reformele ce urmează. Ofertele se deschid în 2 decembrie, departajarea lor se va face în funcție de criteriul financiar și al experienței echipei cu care vine firma interesată să câștige contractul, arată datele licitației.

”Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile prin eliminarea discrepanțelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum și între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor precum și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, se arată în documentul eliberat de Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...