Pensiile care ar putea fi desfiinţate. Anunţ pentru milioane de pensionari

Iancu Andreea 26.03.2022, 15:57
Pensiile care ar putea fi desfiinţate. Anunţ pentru milioane de pensionari

Pensionarii, prin vocea a trei mari federații reprezentative, și-au exprimat recent dorințele cu privire la măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia urgent. Aceștia au susținut majorarea pensiilor cu 13%, dar și eliminarea unora dintre veniturile pensionarilor. Reprezentanții sindicatelor au vorbit despre pensiile care ar putea fi desființate și care ar putea afecta milioane de români. Solicitarea este una neașteptată.

Care sunt pensiile care ar putea fi desființate. Milioane de pensionari ar putea fi afectați

Un protest al federațiilor reprezentative ale pensionarilor a dezvăluit solicitările pensionarilor. Aceștia au menționat mai multe măsuri, considerate urgente, pe care se așteaptă ca Guvernul condus de Nicolae Ciucă să le ia. Printre acestea se numără și desființarea unora dintre pensiile încasate de milioane de pensionari. Dincolo de majorarea veniturilor lunare cu 13%, pensionarii au cerut desființarea Pilonului II.

Sindicatele pensionarilor, prin vocea președintelui FNPR, au solicitat desființarea Pilonului II de pensii, despre care susțin că nu sunt în avantajul clienților. Preda Nedelcu a motivat această solicitare prin faptul că alte state, precum Germania, Franța sau Italia nu ar utiliza acest Pilon de pensii. De asemenea, declarațiile reprezentantului sindicatelor au vizat inclusiv discuția apărută recent în spațiul public cu privire la reducerea cu 5% a contribuției la asigurările sociale, pe care angajații o suportă din venitul lor.

„A doua chestiune: am fost nedumeriţi, protestăm şi solicităm să nu se reducă cu 5% contribuţia de asigurări sociale pe care o suportă angajaţii din venitul lor, după cum vrea fostul premier Cîţu, pentru că va avea un rezultat dezastruos pentru fondul naţional de pensii, din care se plătesc pensionarii actuali. Legăm de această măsură faptul că s-a majorat procentul care se virează, din contribuţia de asigurări sociale, pentru o parte din pensionari, la aşa-numitul Pilon II de pensie. Iar revendicarea noastră se referă la desfiinţarea acestui Pilon II de pensii.

În Europa, în afară de fostele ţări cu regim comunist, cărora le-a impus acest pilon Fondul Monetar Internaţional, nu există aşa ceva. De ce nu există în Germania, în Franţa, în Italia, în Marea Britanie? De ce nu au ţările occidentale acest sistem? De ce Ungaria şi Polonia le-au desfiinţat, după 4 ani de existenţă?”, a precizat Preda Nedelcu.

Care sunt pensiile care ar putea fi desființate
Pensionarii au cerut majorarea pensiilor

Administratorii Pilonului II de pensii, singurii care profită de acest program

Pe de altă parte, sindicatele au precizat că administratorii fondurilor Pilonul II sunt cei care profită de acest program, conform afirmației făcute de liderul Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România.

„Aducem un argument de bun simţ: la ora actuală, fondurile de pensii private sunt administrate de firme private străine – sunt aproximativ 80 de miliarde de lei – pentru care contribuţia pe care o depune angajatul se diminuează cu procentul de comision pe care i-l ia cel care administrează fondul respectiv. Ce se întâmplă cu aceşti bani, cu aceste 80 de miliarde? Unde investesc fondurile acestea banii: în titluri de stat.

Deci statul român ia bani de la salariaţi, îi depune în contul fondului privat şi practic statul face un împrumut pentru care plăteşte dobândă, la banii pe care el i-a depus în numele angajaţilor. Titlurile de stat au o dobândă de 4%. Ce afacere e asta? Cine câştigă, în afară de patronii care administrează fondurile? Pentru acest fapt cerem desfiinţarea acestui pilon de pensii”, a declarat Preda Nedelcu.

Pensionarii solicită majorarea pensiilor cu 13%

Pe de altă parte, pe fondul creșterii accelerate a prețurilor, pensionarii au cerut majorarea pensiilor cu 13% până în luna septembrie. În timpul mitingului organizat de pensionar în fața Guvernului, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu, a făcut precizări în acest sens. Acțiunea de protest, la care au luat parte Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România, a fost axată pe subiectul majorării veniturilor și desființarea Pilonului II.

„Suntem 3 federaţii naţionale care protestăm, iar noi avem în toată ţara câteva sute de organizaţii. Noi ne-am consultat şi cu pensionarii din ţară şi chiar ei ne-au cerut să facem o asemenea acţiune. Nemulţumirile noastre sunt constante, de mai mulţi ani. După cum se ştie, suntem o categorie marginalizată, mulţi îşi doresc ca pensionarii să nu mai existe.

Suntem nevoiţi să ieşim în stradă, pentru că alte metode pe care le-am folosit de a putea să stăm de vorbă cu prim-ministrul, cu ministrul Muncii, n-au avut rezultatul pe care ni-l doream, adică nu ne-a primit nimeni. Ce dorim noi: prima revendicare se referă la majorarea pensiilor cu 13% până în luna septembrie. Cerem această majorare având în vedere avalanşa fără precedent a creşterii preţurilor, în primul rând ale produselor alimentare de bază, fără de care oamenii nu pot să trăiască”, a afirmat Preda Nedelcu.

Deocamdată, situația economică nu doar din România, ci de la nivelul european, se regăsește într-o perioadă dificilă, de criză, după ce pandemia și izbucnirea războiului din Ucraina a dus la dezechilibre economice serioase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...