Pensiile acestea vor scădea în 2021. Cine sunt românii care ar putea primi venituri mai mici

Nicu Stan, Anca Manolica 30.04.2021, 10:08
Pensiile acestea vor scădea în 2021. Cine sunt românii care ar putea primi venituri mai mici

Pensiile acestea vor scădea în 2021. Cine sunt românii care ar putea primi venituri mai mici, corelate cu ultimul salariu, citiți în articolul de mai jos.

O categorie de pensionari se va alege cu pensiile mai mici. Cine va avea de suferit în acest an

Pensiile pentru o anumită categorie de salariați vor scădea în acest an. Cine sunt românii care ar putea primi venituri mai mici, acestea urmând a fi corelate cu ultimul salariu încasat.

Pensia unui magistrat nu are voie să fie mai mare decât ultimul salariu, iar aceste inechități trebuie corectate, susține Stelian Ion, ministrul Justiției. Astfel, pe 11 mai vor avea loc întâlniri și discuții la Ministerul Muncii cu actorii implicați în sistemul judiciar pe tema pensiilor magistraților.

Magistratii ar urma sa nu mai incaseze pensii mai mari decat salariul
Magistratii ar urma sa nu mai incaseze pensii mai mari decat salariul

Pensiile nu vor fi tăiate, vor fi corectate diferențele

Stelian Ion mai spune că judecătorii și procurorii se vor bucura în continuare de “pensii bune” și că nu vrea să transmită semnalul că vor fi tăiate pensiile, însă vor fi corectate diferențele.

“Pe 11 mai vom avea o întâlnire la Ministerul Muncii, unde vom discuta pe chestiunea pensiilor magistraţilor, împreună cu reprezentantul CSM, cu reprezentanţii Înaltei Curţi şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Lucrurile sunt discutate foarte aşezat şi foarte atent, astfel încât să găsim soluţia optimă şi pentru sistemul judiciar şi pentru societate.

Ministrul Justiției vrea ca magistrații să nu mai iasă de tineri la pensie

Vom face în aşa fel încât să stimulăm magistraţii să-şi dorească să rămână în profesie o perioadă cât mai mare şi să eliminăm anumite inegalităţi, anumite inechităţi care sunt văzute de departe de societate.

Adică ideea că pensia poate depăşi considerabil ultimul salariu, aceasta este o idee care e în discuţie acum şi asupra căreia trebuie să găsim o soluţie, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de inechităţi pe viitor”, a declarat joi ministrul Justiției, citat de Agerpres.

Pensiile magistraților vor rămâne decente

Stelian Ion a pecizat că pensiile magistraţilor vor fi “decente“, însă a spus că anumite decalaje trebuie corectate, iar asta se va face “cu sistemul judiciar la masă”.

“Pensiile vor fi decente, vor fi pensii bune pentru magistraţi, nu vreau să transmitem un semnal către magistraţi că ne apucăm să tăiem pensiile şi să rămână cu pensii mici, dar anumite diferenţe, anumite decalaje trebuie corectate. Ele vor fi făcute cu sistemul judiciar la masă, cu CSM-ul, cu instanţele, respectând şi deciziile Curţii Constituţionale, dar dând şi satisfacţie opiniei publice, care a constatat foarte clar, care vede anumite diferenţe care nu mai pot fi acceptate pe viitor”, a adăugat Stelian Ion.

Pensia nu trebuie să depășească salariul

Senatorul PNL Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, a exemplificat cele două principii care vor fi respectate în momentul definitivării formei finale a proiectului de act normativ.

”Pensia este o componentă a statutului independent de magistrat, astfel cum cere standardul european, asta este poziţia PNL pentru primul principiu. Pentru cel de-al doilea principiu ne axăm de asemenea pe un standard european, care spune că nicio pensie sau venitul după încetarea activităţii, ca urmare a pensionării, nu poate să depăşească venitul obţinut în timpul activităţii. Căutăm o soluţie în cadrul legii statutului magistratului şi nu în cadrul legii unitare, cum s-a mai încercat în trecut, nu cu soluţii contrare şi care au fost sancţionate de altfel prin decizii ale CCR”, a punctat Scântei.