Pensii 2022. Câţi bani primeşti la pensie dacă ai cotizat mai puţin de 15 ani

Nicu Stan 16.02.2022, 15:12
Pensii 2022. Câţi bani primeşti la pensie dacă ai cotizat mai puţin de 15 ani

Pensii 2022. Câţi bani primeşti la pensie dacă ai cotizat mai puţin de 15 ani. Statul s-a gândit și la acești români care vor primi o pensie minimă. Aceasta se va stabili în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare, care nu trebuie să fie mai mic de 10 ani. Formula a fost introdusă pentru a se remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare.

Pensii 2022. Câţi bani primesc la pensie cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani

S-a făcut anunțul important pentru mii de români. Sunt vizate persoanele care au cotizat între 10 și 15 ani la stat. Astfel, românii care au muncit între 10 şi 15 ani vor încasa o pensie minimă. Aceasta va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

La aceasta se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. Astfel, acum pensia românilor va depinde în mare parte de numărul de ani în care au cotizat la stat.

Cei care au cotizat intre 10-15 ani vor beneficia de o pensie minima
Cei care au cotizat intre 10-15 ani vor beneficia de o pensie minima

Legea pensiilor va face diferența

De asemenea, modificările din noua Lege a pensiilor vor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat mai bine de 15 ani. Astfel, cei care au cotizat mai puțin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat. În plus, pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

De ce a fost introdusă această formulă

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, arată textul noii Legi a pensiilor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe