Pensii 2022. Adeverința care nu trebuie să lipsească din dosarul de pensionare, riști să fii respins

Badea Violeta 05.07.2022, 11:07
Pensii 2022. Adeverința care nu trebuie să lipsească din dosarul de pensionare, riști să fii respins

Anunț important pentru cei care doresc să iasă la pensie! Dosarul de pensionare va trebui să conțină o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care decide să se pensioneze, conform legii 76/2022. Lipsa acesteia poate duce la respingerea dosarului de pensionare. Află toate detaliile necesare!

Adeverința care trebuie pusă la dosarul de pensionare

Românii care se pregătesc să iasă la pensie trebuie să facă rost neapărat de acest document. În caz contrar, dosarul de pensionare poate fi respins. Documentul necesar constă într-o adeverință eliberată de angajatorul persoanei care dorește să se pensioneze, potrivit legii 76/2022.

Acest document cuprinde toate datele de contact ale actualului loc de muncă. Concret, pe adeverință se vor regăsi denumirea angajatorului, dar și adresa de poștă fizică și adresa electronică a acestuia. Bineînţeles, nu vor lipsi datele de contact telefon/fax. Angajatorul trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului.

Documentul trebuie transmis respectivei companii în termen de maxim cinci zile de la emiterea deciziei de pensionare, moment în care angajatorul va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității:

  • în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare;
  • în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

Citește și Românii care pot ieşi mai devreme la pensie. Klaus Iohannis tocmai a făcut anunţul!

Marcel Ciolacu vrea supraimpozitarea pensiilor speciale
Ce document va trebui sa cuprinda dosarul de pensii

Scopul acestei măsuri legislative

În ceea ce priveşte scopul măsurii legislative, se urmărește să se elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului Muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare, potrivit celor de la Antena 3.

În cazul pensiei de invaliditate de gradul 3, aceasta nu se poate activa decât dacă angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore pe zi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...