Pensii 2021. Raluca Turcan, despre românii care pot cumula pensia cu salariul. Pentru cine nu este valabilă noua lege

Stan Filon 12.03.2021, 18:51
Pensii 2021. Raluca Turcan, despre românii care pot cumula pensia cu salariul. Pentru cine nu este valabilă noua lege

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a venit cu noi detalii despre legea care va interzice bugetarilor cumularea salariului cu pensia! Legea respectivă lasă, totuși, o portiță pentru pensionarii care vor să mai facă un ban în plus la locul de unde s-au pensionat.

Raluca Turcan, despre românii care pot cumula pensia cu salariul

Raluca Turcan a susținut joi o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre excepțiile la proiectul de lege privind interdicţia cumulării pensiei cu salariul pentru persoanele din sistemul public care aleg să continue să muncească după vârsta legală de pensionare. Oficialul a precizat că pensionarii vor putea rămâne să lucreze în continuare doar că nu vor mai avea carte de muncă, ci…drepturi de autor sau vor fi plătiți la oră. Acestea sunt excepțiile cuprinse în proiectul legii respective.

Raluca Turcan a precizat că anumite tipuri de venituri, cum ar fi plata cu ora sau drepturile de autor, sunt exceptate de la proiectul de lege privind interdicţia cumulării pensiei cu salariul pentru persoanele din sistemul public care aleg să continue să muncească după vârsta legală de pensionare. Ministrul a mai explicat că proiectul de lege privind continuarea voluntară a activităţii până la vârsta de 70 de ani intră joi în procedura de transparenţă decizională.

Raluca Turcan, despre românii care pot cumula pensia cu salariul
Raluca Turcan, despre românii care pot cumula pensia cu salariul

”Excepțiile vizează tipuri de venituri şi nu categorii profesionale”

”Astăzi am finalizat şi vom propune în transparenţă decizională un proiect de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani. (…) Proiectul intră astăzi în transparenţă decizională, urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu acest proiect în şedinţa de Guvern pentru a fi adoptat.

Astfel, proiectul de lege pentru continuarea activităţii pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie şi care doresc să rămână în activitate să poată să facă acest lucru. Este vorba aşadar de o opţiune a angajatului, o opţiune de a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare. (…) Vorbim aşadar despre un drept şi nu de o obligaţie, iar exercitarea acestui drept este strict la latitudinea angajatului. Legal, rămâne posibilitatea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire”, a afirmat Raluca Turcan. Ministrul Muncii a mai precizat joi că excepțiile vizează tipuri de venituri şi nu categorii profesionale.

Urmăriți Impact.ro și pe