Pensii 2021. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru acești români, precizările Ministrului Muncii

Stan Filon 25.02.2021, 19:00
Pensii 2021. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru acești români, precizările Ministrului Muncii

Vești bune, dar și rele, în același timp, pentru bugetari! Aceștia vor putea să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, însă nu vor mai putea cumula pensia cu salariul. Despre acest proiect de lege a vorbit recent ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ce vrea să facă Guvernul cu vârsta de pensionare a bugetarilor

Proiectul de lege care prevede că bugetarii se pot pensiona mai târziu de 65 de ani, cum prevede acum legea va fi prezentat în următoarea ședinţă de Guvern, potrivit Ralucăi Turcan.

”Acel proiect (de interzicere a cumulului pensiei cu salariul la stat, n.r.) va fi prezentat zilele următoare şi astăzi n-aş dori să intru în detalii, pentru că sunt convinsă că sunt foarte multe întrebări. Voi prezenta proiectul şi după aceea veţi vedea care este conţinutul. În momentul în care prezentăm public proiectul asumat de către minister pentru şedinţa de Guvern, veţi vedea detaliile şi voi răspunde la toate întrebările. Orice proiect are o fundamentare, iar în fundamentare sunt incluse raţiunile pentru susţinerea lui. Aşadar le veţi vedea atunci”, a afirmat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Ce vrea sa faca Guvernul cu varsta de pensionare a bugetarilor
Ce vrea sa faca Guvernul cu varsta de pensionare a bugetarilor

Bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia

Ministrul Muncii a precizat că acest proiect face referire doar la pensionarii din sistemul public. „Un principiu de bază este acela de a permite celor care doresc să lucreze în sistemul public să opteze să muncească o perioadă mai lungă de timp.  În acelaşi timp, în momentul în care se face această opţiune pentru activitate la stat, să nu se cumuleze şi pensia, plătită evident tot din resurse publice.

Mai mult decât atât, în momentul în care un pensionar doreşte să se reangajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, poate să o facă. Vorbim despre cumul-pensie salariu la stat”, a precizat Raluca Turcan.

Legea pensiilor prevede în prezent pensionarea bărbaţilor la vârsta de 65 de ani, în timp ce vârsta de pensionare a femeilor creşte gradual, de la 61 de ani în prezent, la 63 de ani în 2030, pentru femei existând deja posibilitatea optării rămânerii în câmpul muncii până la 65 de ani, la fel ca bărbaţii.

Ministrul Muncii a vorbit și despre majorarea alocațiilor pentru copii. „Aşa cum am menţionat şi la audierile din comisiile reunite, în momentul de faţă bugetul prevede majorarea alocaţiilor în două etape, finalul anului trecut şi începutul anului acesta. În momentul de faţă avem un proiect de lege în Parlament, în funcţie de rezultatul votului din Parlament vom vedea dacă vor mai fi şi alte majorări. Vom vedea până la urmă ce va rezulta din dezbateri şi vot. Până la urmă dezbaterile trebuie să aibă la bază şi componenta de asigurare a resurselor şi evident de voinţă exprimată prin vot”, a încheiat Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...