Pensii 2020. Veste tristă pentru pensionari. Pilonul 1 și Pilonul 2 se vor prăbuși și vor duce la un trai anost. Ce se întâmplă și cu vârsta de pensionare

Pensii 2020. Veste tristă pentru pensionari. Pilonul 1 și Pilonul 2 se vor prăbuși și vor duce la un trai anost. Ce se întâmplă și cu vârsta de pensionare

O veste tristă pentru pensionari se structurează tot mai tare. Experții de pe piața financiară vin cu o avertizare referitoare la actualul sistem de pensii. Pilonul 1 și Pilonul 2 se vor prăbuși, și nu vor putea asigura un trai decent după pensionare. O serie de măsuri ar putea fi aplicate pe viitor.

Veste tristă pentru pensionari

Experții financiari revin cu o avertizare, care este o veste tristă pentru pensionari. Din cauza faptului că pilonul 1 și pilonul 2 nu au o sustenabilitate reală, în viitor ar putea fi aplicate o creștere a taxelor, majorarea vârstei de pensionare, plafonarea sau chiar scăderea pensiilor publice.

„Este nevoie să creştem nivelul de educaţie financiară atât la nivelul populaţiei, cât şi la nivelul decidenţilor. Este nevoie ca populaţia să fie informată. Avem nevoie de decizii acum, clare şi coerente întrucât sistemul de pensii este extrem de complex şi trebuie văzut în totalitatea lui. Nu este o maşinărie care poate fi oprită pentru a o înlocui sau repara”, arată experţii.

Luând drept exemplu țările europene occidentale, sistemul de pensii a fost organizat în așa fel încât românii să poată redistribui o anumită parte către Pilonul 2, acesta fiind privat și obligatoriu. Astfel, cei 25% care reprezintă cota CAS sunt împărțiți 21,25% către Pilonul 1, iar cei 3,75% rămași, către Pilonul 2.  Analistul economic, Claudiu Vuță, este de părere că acești 3,75% nu sunt suficienți pentru a susține Pilonul 2. 6% ar fi procentul ideal pentru a întări acest Pilon 2. Acesta mai argumentează că atât statul cât și specialiștii ar trebui să aibă o viziune pe termen mediu și lung pentru a găsi soluții, ca actualii angajați, când vor ajunge la vârsta de pensionare, să aibă o pensie decentă.

”Vreau să văd soluţii, nu populism, să văd oameni care se implică, nu demagogi. Doar promiţând bani pensionarilor vom reuşi un singur lucru – să aruncăm fondul de pensii şi mai mult în deficit”, afirmă Vuţă.

Potrivit Ministerului Muncii, la momentul actual sunt 4,7 milioane de pensionari și 5,6 milioane de salariați activi. Astfel, sistemul public este sustenabil doar când numărul pensionarilor este depășit de cel al angajaților. La momentul actual, tendința este de creștere în numărul pensionarilor, comparativ cu cel de scădere, la cifra angajaților. Lipsa contribuțiilor sociale, atrage de la sine o destabilizare financiară a sistemului. După cifrele analiștilor, după anul 2030, numărul pensionarilor va cunoaște o creștere substanțială, astfel că, în acel an,  vor ieși la pensie 1,5 milioane de români.

Viitorul sumbru al pensiei
Viitorul sumbru al pensiei

Scenariul de viitor

În intervalul 2030 – 2035, statul va trebui să plătescă pensiile a peste 6-6,5 milioane de pensionari. În același an, numărul angajaţilor va fi de cel mult 4,5 milioane.

„Nu se bazează pe ceea ce contribui tu efectiv, ci pe nişte formule, pe nişte puncte de pensie de care beneficiezi la data ajungerii la pensie. Este important ca oamenii să înţeleagă că nu trebuie să se bazeze doar pe acel pilon, ci trebuie să ia în calcul să aibă un contract de muncă şi să se asigure că îi este virată contribuţia la pilonul 2. Trebuie să cerem să fim informaţi despre pilonii de pensie şi să şi contribuim la ei”, afirmă Horia Gustă, Preşedinte Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Potrivit lui Adrian Codirlașu, pensia publică va fi mai mică, mai scumpă și va veni mai târziu. Acest lucru înseamnă că Pilonul 1 și Pilonul 2 nu vor putea asigura un trai decent pentru actualii contribuabili. Soluția ar fi un Pilon 3 și o educație financiară. Statul ar trebui investi în educație financiară. Acest lucru i-ar face pe oameni mai conștienți de viitor, astfel că, ar putea lua măsuri din timpul vieții active pentru perioada când se vor pensiona. Economisirea și investițiile ar reprezenta un răspuns în acest sens.

Potrivit lui Codirlașu, soluțiile statului pe care le are la îndemână, vor produce un mix, în dezavantajul cetățenilor. Acest dezavantaj ar fi un ameste între creșterea taxării, majorarea vârstei de pensionare, plafonarea sau scăderea pensiilor publice. Indiferent de combinația aleasă, pensia viitorului va fi mai mică, mai scumpă și cu întârziere.

Imixtiunea ideală ar fi compusă dintr-un treptat drum către un sistem privat de pensii care ar creșterea ponderea alocată din salariu pentru sistemul privat dar și o educație financiară implementată încă de la grădiniță, potrivit adevarul.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe