Pensii 2020. Un nou tip de pensie în România. Cine va putea beneficia de aceasta

Iancu Andreea 23.10.2020, 13:19
Pensii 2020. Un nou tip de pensie în România. Cine va putea beneficia de aceasta

Românii ar putea beneficia de un nou tip de pensie. Aceasta se numește pensie ocupațională și poate fi acordată în anumite condiții. Veniturile ar putea fi realizate ca un beneficiu la salariu, acordat de către patroni angajaților lor.

Cine va putea beneficia de noul tip de pensie

Pensia ocupațională este considerată Pilonul 4 în categoriile deja existente și este stabilită de către fiecare angajator în parte în funcție de capacitatea și resursele sale. Acest nou tip de pensie se oferă ca o bonificație și se stabilește în funcție de mai multe criterii. Angajatorul este cel care poate stabili mai multe trepte de contribuție pentru angajații săi. El va ține cont de salariul, vechimea dar și funcția angajatului său.

Banii pentru contribuția la acest nou tip de pensie vor ajunge în fiecare lună într-un cont administrat privat, pe numele angajatului. Un alt beneficiu pe care îl aduce pensia ocupațională este faptul că inclusiv salariatul va putea să cotizeze lunar pentru contul său.

Prin acest program de pensie, ASF își dorește să ofere o alternativă viabilă pentru un program de economisire pe termen lung. 

”Autoritatea de Supraveghere Financiară și în mod particular președintele Autorității consideră pensiile ocupaționale un obiectiv important pe care ar trebui să îl atingem cât de curând. Există legea care prevede acest așa-zis pilon 4 care ar urma să ofere publicului larg o alternativă de a beneficia de un nou program de economisire pe termen lung.”, susține Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF, citat de antena3.ro.

Angajatul va putea beneficia de o pensie ocupațională cu ajutorul angajatorului său foto - Pexels
Angajatul va putea beneficia de o pensie ocupațională cu ajutorul angajatorului său
foto – Pexels

Cum se acordă pensia ocupațională

„Această pensie ocupațională este, de fapt, o contribuție pe care angajatul poate să o depună într-un fond special de pensie ocupațională, constituit la inițiativa angajatorului său, astfel încât să poată beneficia de o sumă suplimentară.

Fondul de pensie ocupațională nu se poate realiza dacă nu se atinge un număr minim de 100 de participanți pe fond, dar un angajator care are mai puțini angajați, sub 100 de angajați, poate să propună o schemă proprie de pensii ocupaționale care să facă parte, la rândul lor, dintr-un fond construit din mai mulți angajatori care hotătăsc să ofere această facilitate angajaților lor, fiecare având schema proprie.

Asta este vestea bună! Că angajatorul are o variantă nelimitată de a aloca către fondul de pensii sume pe fiecare angajat în parte, în funcție de criterii proprii, de vechime, sau de funcție, sau de drepturi salariale, iar angajatul poate să aloce din propriile venituri o cotă suplimentară față de contribuția angajatorului dar o cotă care să fie limitată la maxim o treime din veniturile sale salariale brute sau la maxim o treime din veniturile pe care le are respectivul, asimilate veniturilor salariale. Asta tocmai ca să fie și o protecție de stabilitate financiară a angajatului, în același timp în care beneficiază de această pensie ocupațională oferită prin contractul de muncă de către angajator”, a explicat purtătorul de cuvânt al ASF.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...