Pensii 2020. Se întâmplă chiar acum cu banii a milioane de pensionari

Pensii 2020. Se întâmplă chiar acum cu banii a milioane de pensionari

Pensiile de serviciu ale civililor și militarilor au fost plafonate la valoarea salariilor nete, printr-o ordonanță de urgență a guvernului din data de 4 august.

Pensiile de serviciu nu vor mai depăși salariile nete

Potrivit ordonanței de urgență, aprobată vineri de executiv pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.

Astfel, pensia de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor, sau a salariilor nete din baza de calcul a pensiei.

Potrivit unor statistici date publicității de Economica.net, pensiile de serviciu ale militarilor și civililor au crescut în primul semestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut cu 4,9% și au avut o valoare toatală de 4,49 de miliarde de lei. Peste 155.000 de oameni au încasat pensie de serviciu în luna iunie 2020, în creştere cu aproape 4% faţă de nivelul lunii iunie 2019.

”Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării.”, se mai spune în argumentația guvernului.

Pensii 2020. Se întâmplă chiar acum cu banii a milioane de pensionari

Pensii 2020. Se întâmplă chiar acum cu banii a milioane de pensionari

Conform aceluiași act normatic, pensiile de serviciu aflate în plată nu vor micșorate, iar baza de calcul va rămâne aceeași. În plus, nu sunt modificări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere pentru pensionare.

Din categoria celor care beneficiază de pensie de serviciu fac parte: personalul MAI, al MApN, al servciciilor de informații, cel aueronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI