Pensii 2020. Decizie vitală luată azi pentru români. Este vorba despre majorarea pensiilor

Mihai Roșoiu 25.11.2020, 13:12
Pensii 2020. Decizie vitală luată azi pentru români. Este vorba despre majorarea pensiilor

Este o zi importantă pentru pensionarii din România. Decizie vitală luată azi pentru români deoarece astăzi, Curtea Constituțională va judeca astăzi sesizarea Guvernului referitor la sursele de finanțare pentru majorarea cu 40 la sută a pensiilor multor cetățeni. Proiectul de rectificare bugetară în urma căruia pensiile ar trebui să crească cu 40 de procente se află pe masa judecătorilor de la CCR.

Pensii 2020. Decizie vitală luată azi pentru români. Este vorba despre majorarea pensiilor

Guvernul a apelat la Curtea Constituțională a României. Sesizarea se referă la faptul că parlamentarii nu au indicat sursele de finanțare pentru această majorare pensiilor. Pe 13 octombrie 2020, Guvernul a depus la sediul CCR pentru OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat și încă o sesizare asupra Legii pentru aprobarea OUG 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.

Pensii 2020. Decizie vitala luata azi pentru romani
Pensii 2020. Decizie vitala luata azi pentru romani

Reprezentanții Executivului au reclamat faptul că parlamentarii PSD au votat majorarea pensiilor fără să identifice sursele de finanțare pentru această operațiune extrem de complexă și controversată.

Se vor majora pensiile românilor cu 40% ?

În sesizarea înaintată la Curtea Constituțională din România, Guvernul a dezvăluit și efortul economic pe care statul trebuie să-l facă în următoarea perioadă: „ Un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05 % din PIB)”, se arată în sesizare. 

Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat.

Guvernul spune că nu poate, PSD cere majorarea conform legii

Propunerea PSD de majorare a pensiilor românilor este considerată de Executiv ca fiind una foarte dificilă. Efortul financiar este mare, iar Guvernul consideră că trebuie să fie indicate și sursele de finanțare pentru aceste majorare.

La polul opus se poziționează PSD care consideră că această creștere a pensiilor trebuie să se producă, așa cum indică și legea în momentul de față:

Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii”, arată PSD în motivarea amendamentului.

În asemenea circumstanțe, decizia care va fi luată azi pentru români este una vitală. Parlamentul a introdus amendamentul cu creșterea pensiilor cu 40%, așa cum prevedea Legea Pensiilor, cu creșterea salariilor pentru profesori și pentru mai mulți banii pentru administrațiile publice pe 22 septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe