Pensii 2020. Cum vrea să amâne Guvernul creșterea pensiilor cu 40%. S-a aflat tot

Ana Anitoiu 25.09.2020, 10:04
Pensii 2020. Cum vrea să amâne Guvernul creșterea pensiilor cu 40%. S-a aflat tot

S-a aflat cum ar vrea Guvernul să amâne creșterea pensiilor cu 40%. Liberalii ar avea soluții pentru a reuși acest lucru, după ce legea referitoare la majorare a trecut de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Cum vrea Guvernul să amâne creșterea pensiilor cu 40%

Legea referitoare la creșterea punctului de pensie cu 40% a fost votată, marți, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Acum, liberalii ar încerca să amâne promulgarea legii, până după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Încercările de amânare ar veni în ideea că după data de 6 decembrie, PSD-ul, principalul susținător al creșterii pensiilor cu 40%, nu va mai forma majoritate. Astfel, Guvernul ar scăpa de această problemă.

Concret, PNL ia în calcul un troc după alegerile locale, conform unor surse liberale ale site-ului stiripesurse.ro.

Mai exact, PNL ar putea negocia cu celelalte partide, în afară de PSD, să nu mai susțină creșterea cu 40% a pensiilor. La schimb, ar promite susținerea unor proiecte legislative de către viitoarea guvernare ce se va forma în jurul PNL.

Pensii 2020. Cum vrea să amâne Guvernul creșterea pensiilor cu 40%. S-a aflat tot

Ce variante au liberalii, pentru amânarea creșterii pensiilor cu 40%

Deocamdată, liberalii au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) legea rectificări bugetare, ce prevede creșterea pensiilor cu 40%.

În urma sesizării, CCR stabilește un termen de judecată. Ar putea dura până la câteva luni până la verdict. Însă, cel mai probabil, hotărârea ar veni până la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Astfel, PNL ar mai avea nevoie să tragă de timp, pentru 70 de zile. Există două posibilități. Prima ar fi ca CCR să declare legea neconstituțională. Astfel, subiectul ar trebui să fie reluat de la zero în Parlament. În plus, ar putea fi posibilă și o nouă sesizare la CCR.

Cea de-a doua posibilitate, în cazul în care CCR va respinge sesizarea și va declara legea constituțională, este ca președintele Klaus Iohannis să ceară reexaminarea.

”Este o chestiune pe care am mai discutat-o și sigur o sa o mai discutăm. Este de dorit să crească pensiile, să crească salarile peofesorilor sau să primeasca un bonus. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, dar și Guvernul.

Primul pas a fost deja făcut. Pensiile au crescut cu 14%, alocațiile copiilor au crescut deja cu 20%. Chiar dacă ne dorim mai mult trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm. Suntem în plină pandemie, criză economică, iar bugetul de stat e sub presiuni uriașe.

Ceea ce a votat o majoritate condusă de un PSD iresponsabil ar împovăra bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB, ori acest spațiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte pentru această zonă, iar din alte zone banii au fost reduși deja la minim”, a spus, miercuri, Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că se dorește ca aceste creșteri să intre în vigoare, dar că românii trebuie să aștepte momentul potrivit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...