Pensie de peste 20.000 de lei pe lună. Cine câștigă în România banii ăștia, la doar 53 de ani

Stan Filon 04.04.2021, 10:30
Pensie de peste 20.000 de lei pe lună. Cine câștigă în România banii ăștia, la doar 53 de ani

Pensiile speciale sunt din nou în atenția tuturor, după ce un alt pensionar de lux a fost descoperit la conducerea unei instituții de stat. Funcționarul public are un salariu imens, dar și o pensie specială care depășește însă cu mult salariul încasat!

Pensie de peste 20.000 de lei pe lună pentru directorul unei instituții de stat în vârstă de 53 de ani

Este vorba despre Gabriela Lenghel, directorul Autorității Naționale pentru Cetățenie. Aceasta încasează un salariu de 10.000 de lei în fiecare lună pentru munca pe care o depune la instituția respectivă, dar acesta nu este singurul ei venit. Poștașul îi aduce lunar o pensie specială frumușică de nu mai puțin de 20.000 de lei pe lună! Dar ce a făcut Gabriela Lenghel pentru a primi acești bani, la doar 53 de ani? Ei bine, femeia a fost procuror timp de 25 de ani, dar s-a retras din activitate, pentru a-și vedea de pensie. Dar nu a putut sta deoparte, simțindu-se încă capabilă de muncă, așa că s-a angajat tot la stat, pentru a-și rotunji veniturile.

O soluție pentru a mai reduce dincheltuielile pe care le face statul cu astfel de persoane provenite, în general, din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, dar și Ministerul Public, ar fi adoptarea legii care interzice cumulul pensiei cu salariul.

Pensie de peste 20.000 de lei pe luna pentru directorul unei institutii de stat in varsta de 53 de ani
Pensie de peste 20.000 de lei pe luna pentru directorul unei institutii de stat in varsta de 53 de ani

Cumulul pensiei cu salariul la stat ar putea fi interzis

Prima care a vorbit despre această lege a fst ministrul Muncii, Raluca Turcan. Primele declarații au avut loc în luna februarie a anului curent, însă se pare că nu se face nimic pentru punerea legii pe hârtie.

”Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, spunea Raluca Turcan.

Încep deja să apară excepțiile, deși legea nu e gata

Legat de o posibilă perioadă limită de punere în aplicare a legii salarizării, Ministrul Muncii a spus că nu există o presiune în acest sens, dar că cel mai probabil se va întâmpla “într-un an de zile”. “Nu avem o presiune foarte mare să o finalizăm, pentru că nu dorim să facem o lege dominată de excepții. Ne-am propus cam într-un an de zile”, mai spunea Turcan.

Ei bine, sindicatele vorbesc deja despre excepții la legea respectivă. Un exemplu fiind profesorii. Despre aceste excepții a vorbit și premierul Florin Cîțu. ”Până nu văd proiectul de lege, nu văd niciun domeniu cu excepţii. Dacă permitem o excepţie, apoi o să apară alte şi alte excepţii. Înainte să văd proiectul de lege în totalitate, nu sunt de acord cu nicio excepţie. Nu cred că administraţia publică nu poate să meargă mai departe dacă nu există cumul. E o exagerare acest lucru”, a precizat Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe