Pensia medie lunară a crescut semnificativ în România. Diferențele față de 2020

Ioana Bucur 16.03.2021, 12:11
Pensia medie lunară a crescut semnificativ în România. Diferențele față de 2020

Institutul Național de Statistică a făcut o nouă radiografie a vieții românilor. Potrivit datelor publicate de INS, pensia medie lunară a crescut semnificativ la noi în țară. Care sunt, de fapt, diferențele față de 2020.

Pensia medie lunară a crescut semnificativ în România

Datele publicate marți, 16 martie, de Institutul Național de Statistică (INS) arată că pensia medie lunară a crescut seminificativ în România, în comparație cu cea de anul trecut. Potrivit raportului, în trimestrul IV din 2020, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.590 de lei, iar, în prezent, a ajuns la 1.636 de lei.

În ultimul trimestru al anului precendent, în comparație cu același interval din 2019, numărul mediu al pensionarilor a scăzut cu aproape 17.000, în timp ce totalul celor din categoria ce aparține asigurărilor sociale de stat a crescut cu 10.000. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut, comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 15,9% fiecare. Potrivit INS, în trimestrul al IV-lea din 2020, comparativ cu trimestrul al treilea al aceluiași an, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 2.000 de persoane, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creştere cu 4.000 de persoane. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faţă de trimestrul precedent, cu 8,7% şi respectiv cu 9,4%.

Pensii 2021. Casele de pensii trec la alt nivel
Pensii 2021

Sute de mii de pensii vor fi recalculate

Raluca Turcan a anunțat că, în puțin peste o săptămână, au fost evaluate mii de dosare. Minstrul Muncii a declarat că, după încheierea părții legislative, de finalizare a Legii pensiilor, sute de mii de pensii vor fi recalculate.

„160 000 de dosare de pensii au fost deja evaluate în toată țara, într-o săptămână și jumătate de la inițierea acestui demers.Vizita pe care am făcut-o la Casele de pensii ale sectoarelor 1, 2 și 5 din București îmi confirmă faptul că activitatea din teritoriu se desfășoară într-un ritm alert, în ciuda resurselor limitate. De altfel, unul dintre proiectele importante ale ministerului pe termen scurt este finanțarea cu fonduri europene a dotării caselor de pensii cu echipamentele necesare derulării activităților curente și a procesului de evaluare. Țin să îi felicit pe oamenii pe care i-am întâlnit, angajați ai caselor de pensii din cele trei sectoare, pentru efort și pentru implicare”, a scris Ministrul Muncii, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Muncii a făcut mai multe vizite de lucru la sediile caselor de pensii din București și a constatat că „activitatea se derulează bine”, în ciuda personalului deficitar dar și a tehnologiei vechi de care dispune instituția.

„Până acum, într-o săptămână şi jumătate avem deja 160.000 de dosare evaluate, urmând ca după încheierea părţii legislative, de finalizare a Legii Pensiilor, acestea să fie şi recalculate foarte uşor. Până acum, în casele de pensii în care am fost, activitatea se derulează bine. (…) Acest proces a început cu resursele limitate pe care le avem – softuri vechi, dar actualizate, aparatura este învechită, sunt calculatoare de ani buni de zile şi care abia se mişcă, şi aici avem obligaţia ca prim PNRR (Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă n.r.) să înnoim toată dotarea din casele teritoriale de pensii”, a precizat ministrul Muncii.