Pensia comunitară. Ce bani primesc românii care au lucrat în străinătate cel puţin un an

Stan Filon 07.07.2022, 12:30
Pensia comunitară. Ce bani primesc românii care au lucrat în străinătate cel puţin un an

Românii care au lucrat peste hotare trebuie să știe că au drept la pensie și în țara respectivă. Trebuie să cunoască însă legea și care sunt cerințele pentru ca anii munciți în altă țară să fie calculați ca vechime în muncă pe teritoriul României. De asemenea, dacă românii ajunși la vârsta de pensionare doresc să se stabilească în alte țări, anii munciți în România vor putea fi calculați ca vechime în muncă în țara respectivă. Vedeți mai multe detalii în rândurile de mai jos.

Ce bani primesc drept pensie comunitară românii care au lucrat în străinătate cel puţin un an

Așadar, românii care se apropie de vârsta de pensionare trebuie să știe că pot încasa pensie comunitară, dacă au cel puțin o perioadă de un an de zile lucrată peste hotare, iar pensia va veni din statul unde a plătit contribuții sociale. Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European. De exemplu, românii care au lucrat în Italia și au plătit regulat contribuții la I.N.P.S., au dreptul la prestații de pensie în aceleași condiții de vârstă și de contribuții prevăzute pentru cetățenii italieni. Cetățenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensia de urmaș, cât și pensia anticipată sau pe caz de boală.

Cuantumul pensiei va fi calculat conform legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel, încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.

Ce bani primesc drept pensie comunitara romanii care au lucrat in strainatate cel putin un an
Ce bani primesc drept pensie comunitara romanii care au lucrat in strainatate cel putin un an

Ce condiții trebuie să îndeplinească

Cei care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență și trebuie să aibă vârsta pentru ieșire la pensie, adică 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

Cu mai multe detalii despre pensia comunitară și cum poate fi ea obținută a venit consilierului juridic Gabriela Pintea. Aceasta spune că cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege.

„O persoană care a lucrat în România și în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplinește condițiile necesare, în funcție de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”.

Ce trebuie să facă solicitanții pentru pensia din străinătate

Românii care au muncit în mai multe țări europene în ultimii ani cu contract și au plătit impozite în mai multe locuri se pot bucura de pensia comunitară. Condiția de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care dorește să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă plătite contribuțiile măcar un an de zile pe acel teritoriu și să îndeplinească condițiile de ieșire la pensie din statul respectiv.

În situația în care muncitorul se întoarce în propria țară, sau se mută în altă țară europeană, înainte de a fi îndeplinit condițiile necesare, aceste condiții pot fi îndeplinite continuând să muncească și să verse contribuții în gestiunea de prevederi sociale a țării europene în care s-a mutat. Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuțiile vărsate în Italia sau în alte țări europene, vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei țări, în funcție de contribuțiile vărsate.

Pentru a primi pensia în străinătate, solicitanții trebuie:

  • să deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
  • să comunice detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer).
Urmăriți Impact.ro și pe