UPDATE Pe cine vrea PSD să trimită la Bruxelles, după eșecul cu Rovana Plumb: ședință de urgență la partid

Alexandru Ioanid 01.10.2019, 18:23
UPDATE Pe cine vrea PSD să trimită la Bruxelles, după eșecul cu Rovana Plumb: ședință de urgență la partid

PSD se reunește într-o ședință de urgență a Comitetului Executiv, marți după-amiază, pentru a decide noua propunere pentru funcția de comisar european.  Rovana Plumb a fost respinsă definitiv de comisia JURI, iar Guvernul trebuie să vină acum cu o nouă nominalizare.

ACTUALIZARE 2: Viorica Dăncilă a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că prima propunere a PSD rămâne Dan Nica. Dar mai există și o variantă de rezervă, susține șefa PSD, și anume Melania Gabriela Ciot. Această opțiune e păstrată pentru situația în care, totuși, președinta desemnată a Comisiei Europene cere o femeie pentru portofoliul Transporturilor.

ACTUALIZARE 1: Președinta desemnată a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu ar fi de acord cu propunerea Dan Nica. În aceste condiții, Viorica Dăncilă a mai venit cu o nouă propunere: Melania-Gabriela Ciot, numită în funcția de secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la data de 20 septembrie 2017, potrivit surselor citate de Digi24.

ACTUALIZARE: Dan Nica ar fi noua propunere a premierului Dăncilă pentru funcția de comisar european. El este europarlamentar din 2014 şi a fost vizat, în calitate de ministru de Interne, în dosarul EADS, deschis de DNA.

Dan Nica a scăpat de acuzații, alături de toți ceilalți foști miniștri de Interne implicați, după ce procurorii anticorupție au clasat dosarul.


PSD a insistat cu candidatura Rovanei Plumb până în ultima clipă. A ținut cu dinții ca funcția de comisar european din partea României, portofoliul Transporturilor, să fie ocupată de social-democrată.

Speranțele social-democraților s-au năruit repede după ce oficialii de la Bruxelles au spus clar că Rovana Plumb este un candidat nepotrivit. De fapt, social-democrații au fost puși în fața unei realități pe care au negat-o sau au ignorat-o, intenționat sau nu: Rovana Plumb are probleme de integritate și astfel de lucruri nu se pot trece cu vederea la Bruxelles.

În țară, respingerea sa a dat naștere la alte dispute politice. Președintele Klaus Iohannis a cerut consultări pentru agrearea unei nominalizări cu care și Președinția și Parlamentul să fie de acord.

Viorica Dăncilă a spus, însă, că nu va merge la consultări. Și ar avea și două noi propuneri, care vor fi discutate în ședința CEx de marți după-amiază.

Sedinta CEX la PSD VIORICA DANCILA
Sursa foto: Alexandru Dobre/Mediafax

Potrivit unor surse din PSD, Viorica Dăncilă vrea să-și asume, din nou, o altă nominalizare, fără să se consulte cu președintele Klaus Iohannis. Ar fi luați în calcul doi social-democrați: Mihai Fifor și Victor Negrescu.

Numai că, în această situație, Viorica Dăncilă ar trece inclusiv peste sfatul Ursulei von der Leyen, președinta desemnată a Comisiei Europene, care i-a cerut șefei Guvernului să se consulte cu șeful statului.

Astfel, nominalizările ar urma să treacă inclusiv de comisiile de specialitate ale Parlamentului de la București înainte să ajungă în comisiile de specialitate de la Bruxelles. Luni, Viorica Dăncilă acuza că respingerea Rovanei Plumb e rezultatul unor lupte politice și că inclusiv politicienii români ar fi sabotat candidatura ei.

„A fost o campanie de denigrare a Rovanei Plumb din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi opoziţiei din ţara noastră. Comisia JURI, prin decizia sa, se află la originea unui conflict între legislaţia naţională şi cea europeană, ce depăşeşte cadrul normativ al Parlamentului European. Conform legislaţiei naţionale, Rovana Plumb nu se află în conflict de interese, iar situaţia sa a fost supusă unui joc politic În legislaţia europeană nu există acest cadru. Nu există un conflict dovedit, un motiv solid pentru această respingere. Vom face o nouă propunere de comisar european”, spunea șefa PSD și premierul României.

Urmăriți Impact.ro și pe