Pe cine vor vota bucureștenii la alegerile parlamentare. Acum e oficial

Ana Anitoiu 26.10.2020, 18:40
Pe cine vor vota bucureștenii la alegerile parlamentare. Acum e oficial

La alegerile parlamentare, bucureștenii vor putea vota candidați care reprezintă 18 partide și formațiuni politice, precum și câțiva independenți.

Alegeri parlamentare 2020. Pe cine vor putea vota bucureștenii

Au fost admise de către Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti candidaturile depuse pentru Camera Deputaţilor şi Senat de 18 partide şi formaţiuni politice.

De asemenea, Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti a acceptat candidaturile, pentru un loc în Camera Deputaţilor, a cinci candidaţi independenţi.

Mai exact, au fost admise candidaturile depuse la Senat şi Camera Deputaților de Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Naţional Liberal (PNL), Alianţa USR PLUS, UDMR, Partidul Noua Românie, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu – Mihalache.

Lista continuă cu: Partidul Ecologist Român, Partidul Noua Dreaptă, Partidul Naţiunea Română, Partidul Pro România, Partidul Socialist Român, Partidul România Mare, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Verde şi Partidul Mişcarea Populară.

Stampila si buletin de vot.
Stampila si buletin de vot.

Ce candidaturi ale unor independenți au fost admise sau respinse

De asemenea, Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti a admis candidaturile a cinci independenţi care speră să ajungă deputaţi. Aceștia sunt: Gabriel Oprea, Aurel Cătălin Stochiţă, Daniela Şerban, Ionela Alina Geonea și Valeriu Ciolan Nicolae.

Pe de altă parte, au fost respinse trei candidaturi independente, pentru alegerile parlamentare: Sevastiţa Dumitrache, Mihail Adrian Coteș și Octavian Iulian Tiron.

Deciziile birourilor electorale de acceptare sau respingere a candidaturilor pentru alegerile parlamentare 2020 pot fi atacate în instanţă. Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi  în circumscripţiile electorale din ţară a fost 22 octombrie. Candidaturile vor rămâne definitive până cel mai târziu pe 2 noiembrie.

Recent, prim-ministrul Ludovic Orban a spus că PSD ”se zvârcoleşte şi încearcă prin toate mijloacele posibile să ţină România ocupată”.

”Degeaba vrea PSD să amâne alegerile. Vom lupta cu toate armele constituţionale şi legale pentru a permite românilor să scape de Parlamentul născut din pixul lui Dragnea, care a generat o majoritate toxică, care a distrus România şi care vrea să distrugă România.

Pentru noi, orice zi în plus în care majoritatea PSD rămâne să controleze Parlamentul este o zi în care România este pusă în pericol, este o zi în care această majoritate poate să inventeze noi şi noi reglementări care să dea peste cap România şi care să compromită şansele de dezvoltare ale României pe termen mediu şi lung”, a spus premierul.

Vineri, președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare a legii prin care forul legislativ și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare, în detrimentul Executivului.

”În prezent, există cetățeni români pentru care deja a debutat și se află în derulare exercițiul dreptului de a fi ales, în condițiile art. 37 din Constituție. Față de această împrejurare, apare evident faptul că orice intervenție (cu excepția vreunei situații ce ar justifica prelungirea de drept a mandatului Parlamentului – starea de mobilizare, starea de război, starea de asediu sau cea de urgență) ce ar avea ca efect amânarea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate”, a arătat Iohannis în solicitarea transmisă Parlamentului.

Klaus Iohannis a precizat că nu s-a ținut seama de Comisia de la Veneția, ce arată că legea electorală nu trebuie să fie schimbată cu mai puțin de un an până la scrutin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...