Pe cine pune presiune Klaus Iohannis pentru a aduce bani la bugetul de stat. ”Economia va crește în acest an”

Ioana Bucur 28.01.2021, 21:56
Pe cine pune presiune Klaus Iohannis pentru a aduce bani la bugetul de stat. ”Economia va crește în acest an”

Pe cine pune presiune Klaus Iohannis pentru a aduce bani la bugetul de stat. Economia ar putea crește anul acesta, însă acest lucru ar putea depinde de un factor esențial.

Pe cine pune presiune Klaus Iohannis pentru a aduce bani la bugetul de stat

Klaus Iohannis a anunțat, joi, la Recepția de Anul Nou 2021 a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, că anul 2021 a debutat cu „semne bune pentru România și comunitatea de afaceri”. Președintele a subliniat, însă, că orice schimbare economică din perioadele următoare vor depinde direct de ritmul și succesul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, atât la nivel național cât și în cazul celorlalte țări din Europa.

„2021 a debutat cu semne bune pentru România și pentru comunitatea de afaceri, cu semnale încurajatoare de revenire a creșterii economice. Prognozele indică faptul că România va beneficia de o creștere cu 4,3% în acest an, un procent destul de bun, dat fiind contextul în care ne aflăm. Țara noastră se confruntă însă în continuare cu spectrul dezechilibrelor economice față de care trebuie găsite soluții sustenabile.

În acest sens, sunt esențiale consolidarea situației finanțelor publice, precum și aplicarea de politici de susținere a creșterii competitivității cu accent special pe creșterea exporturilor și atragerea de investiții pe termen lung. Trebuie să fim conștienți că evoluțiile economice din perioada următoare vor fi direct influențate de ritmul și succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, atât la nivel european, cât și la nivel național”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre soarta economiei în 2021
Klaus Iohannis, despre evoluția economiei în 2021. Inquam Photos / Octav Ganea

„Este nevoie de unitatea partenerilor de coaliţie şi de hotărârea lor în a lua deciziile corecte, chiar dacă sunt şi decizii dificile”

Președintele a subliniat că doar prin cooperare și „unitatea partenerilor de coaliție”, se poate ajunge la „destinația drumului” pe care România a pornit la începutul anului 2021.

„Numai lucrând împreună, prin efortul comun al autorităţilor statului şi al mediului de afaceri, putem atinge destinaţia drumului pe care România porneşte la început de an, către reforma statului şi bunăstarea economică. Pentru a atinge aceste deziderate este nevoie, totodată, de unitatea partenerilor de coaliţie şi de hotărârea lor în a lua deciziile corecte, chiar dacă sunt şi decizii dificile. Întârzierile care există încă în aplicarea unor soluţii sunt, totodată, semnale puternice pentru membrii coaliţiei de guvernare”, a mai spus  Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor

Cu o zi înainte, Klaus Iohannis a vorbit despre majorarea pensiilor. Președintele s-a întâlnit, miercuri, cu liderii tuturor partidelor politice de la guvernare. Șeful statului a declarat că, în acest moment, nu sunt bani pentru aplicarea creșterii și că așteaptă rectificarea bugetară de la jumătatea anului. În cazul în care ANAF și celelalte instituții ale statului reușesc, până atunci, să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, o altă decizie ar putea fi luată.

Urmăriți Impact.ro și pe