Pe cine acuză Vladimir Putin după protestele din weekend din Rusia. Țara care ”le dă instrucțiuni” manifestanților

Ana Anitoiu 25.01.2021, 09:33
Pe cine acuză Vladimir Putin după protestele din weekend din Rusia. Țara care ”le dă instrucțiuni” manifestanților

Protestele ce au avut loc în Rusia, în acest weekend, pentru susținerea opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi, au provocat un conflict la nivel înalt. Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat că va cere explicațiii unei țări care a părut că le-a dat instrucțiuni manifestanților, cu pretextul descurajării lor să participe la eveniment.

Pe cine acuză Vladimir Putin după protestele din Rusia

În urma protestelor ce au avut loc sâmbătă, Ministerul rus al Afacerilor Externe a transmis că îi va cere Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Moscova să dea explicații. Instituția a publicat pe site-ul său un mesaj referitor la manifestare în care a descurajat cetățenii americani să participe la eveniment, dar a precizat în ce oraşe şi pe ce străzi au fost anunțate protestele.

”Despre ce e vorba, despre a-i influența sau a le da instrucțiuni (manifestanților)? Colegii americani vor trebui să vină să dea explicații în Piaţa Smolenskaia (unde se află Ministerul Afacerilor Externe din Rusia, n.r.)”, a scris purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, pe platforma de socializare Facebook.

”Dacă ar fi fost invers, s-ar fi făcut amenințări de sancțiuni și expulzări”

De asemenea, diplomata Maria Zaharova a spus că dacă situația ar fi fost inversă și Ambasada Rusiei la Washington ar fi publicat un astfel de mesaj pe site-ul său, într-un context similar, s-ar fi făcut ”ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi”.

Până în prezent, diplomaţii americani nu au reacţionat la anunțul Ministerului rus al Afacerilor Externe. Însă, purtătoarea de cuvânt a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Moscova a criticat numeroasele arestări ce au fost făcute în timpul protestelor ce au avut loc sâmbătă.

Pe cine acuza Vladimir Putin dupa protestele din weekend din Rusia. Tara care le da instructiuni manifestantilor
Protest in Rusia. Sursa: Captura YouTube

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia: ”Nu este prima dată”

De asemenea, ministerul Afacerilor Externe din Rusia a transmis, printr-un comunicat oficial, că aceasta nu a fost prima dată când Ambasada SUA la Moscova a încălcat regulile, prin publicarea unor mesaje de încurajare a unor proteste necoordonate în orașele țării.

”În esenţă, vorbim despre încurajarea acţiunilor violente, declarate ipocrit ca un protest paşnic, în care organizatorii implică cinic chiar şi minori. Guvernul SUA trebuie să-şi abordeze propriile probleme, inclusiv depăşirea diviziunilor profunde din societatea americană create de nedreptatea socială, inegalitatea şi persecuţia disidenţei. Încercările diplomaţiei americane, ignorând orice decenţă, de fapt, de a incita elemente radicale sunt sortite eşecului şi vor avea consecinţe negative pentru relaţiile bilaterale”, a transmis ministerul.

Manifestanți arestați și loviți cu bastoane, în Rusia

Sâmbătă, în centrul Moscovei, s-au adunat cel puțin 40.000 de persoane ca să protesteze în semn de susținere pentru opozantul lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, care este încarcerat. Manifestări au avut loc și în alte orașe ale țării. În timpul manifestațiilor, conform ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea protestelor din țară, forțele de ordine au arestat peste 2.500 de persoane, inclusiv pe soția lui Navalnîi, la intrarea într-o stație de metrou.

Polițiștii din Moscova au reținut mai mulți protestatari care au manifestat chiar în apropierea închisorii Matroskaia Tişina, unde se află opozantul rus Aleksei Navalnîi. Unii dintre manifestanți. au fost loviţi cu bastoane. Oamenii au scandat, între altele, ”Libertate!”, „Navalnîi, suntem alături de tine”, „Putin, hoţul” sau „Libertate pentru prizonierii politici”. Multe persoane au fugit ca să scape de asaltul forțelor de ordine. Mulți polițiști au fost trimiși la centrul de detenție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...