Pe cine acuză rușii de atacare a centralei nucleare de la Kursk. Raportul întocmit de FSB

Ana Anitoiu 16.08.2022, 20:27
Pe cine acuză rușii de atacare a centralei nucleare de la Kursk. Raportul întocmit de FSB

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a transmis, marți, că a fost atacată centrala nucleară de la Kursk, aflată în apropierea graniţei cu Ucraina. Rușii susțin că au existat trei acte de sabotaj asupra liniilor electrice și au precizat care ar fi vinovații.

Cine ar fi atacat centrala nucleară de la Kursk

Conform Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, șase tunuri de înaltă tensiune din regiunea rusă Kursk, districtul Kurceatov, ce furnizează energie centralei nucleare, au fost atacate, pe 12 august, de „grupuri de sabotori ucraineni”.

„Șase piloni pe care se aflau linii electrice de înaltă tensiune (110, 330 și 750 kV), prin care CNE Kursk furnizează energie instalațiilor au fost aruncați în aer”, arată comunicatul FSB, precizând că două încercări anterioare au fost făcute la începutul acestei luni, pe 4 și 9 august.

De asemenea, FSB a anunțat consolidarea măsurilor de securitate ale instalaţiilor acestei centrale atomoelectrice. Centrala nucleară de la Kursk, construită în anii ’70, are patru reactoare. În prezent, doar trei dintre acestea sunt funcţionale.

Pe cine acuza rusii de atacare a centralei nucleare de la Kursk
Centrala nucleara de la Kursk

Diplomat rus, mesaj despre centrala nucleară din Zaporojie

Acest anunț făcut de FSB vine în contextul în care Rusia și Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru bombardamentele asupra centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, pe care trupele ruse au ocupat-o din luna martie.

Un diplomat rus, Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din ministerul rus de externe, a declarat, marți, că orice misiune a agenției nucleare a Organizației Națiunilor Unite pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina nu poate trece prin capitala Kiev, pentru că este prea periculos.

Igor Vişnevetski a adăugat că o astfel de misiune nu are mandat pentru a aborda „demilitarizarea” centralei nucleare Zaporojie, aşa cum cere Ucraina, pentru că se poate ocupa doar de îndeplinirea garanţiilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a spus luni, la New York, că secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a evaluat că aceasta are logistică şi capacitatea de securitate necesare pentru a putea sprijini orice misiune a AIEA la centrala nucleară Zaporojie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...