Editorial Alin Buzărin

Pe câți dintre noi ne-a trimis povestea cu Brukenthal să revedem filmul Horea?

Alin Buzărin 14.09.2021, 16:45
Pe câți dintre noi ne-a trimis povestea cu Brukenthal să revedem filmul Horea?

În afara acelora dintre noi care mai avem obiceiuri rarisime de a umbla prin muzee, majorității celorlalți le-a adus aminte de existența lui Samuel Brukenthal doamna Raluca Turcan, mai acum câteva luni, în plin 2021, când neîndoios de culta politiciană a urat ”La mulți ani” unei persoane plecate la cele veșnice încă din 1803. A scăldat-o apoi, zicând că von Bruckenthal e mereu viu în inimile noastre, că de 15 ianuarie îi urmăm ”La mulți ani” și lui Eminescu, deși e și el repauzat din punct de vedere fizic.

Statuia

Nici nu s-au stins bine ecourile aberației aniversare emise de doamna Turcan, că în centrul Sibiului a apărut statuia aceluiași Samuel von Brukenthal, înaltă de aproape trei metri și dezvelită recent în fața președintelui Johannis. A urmat un val de revoltă online, majoritatea filipicelor susținând că von Bruckenthal, guvernator sas al Transilvaniei, pus în jilț de Maria Tereza, dar rămas și apoi, când impărat era Iosif al Doilea, ar fi fost cel care ar fi înăbușit răscoala din 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, ordonând frângerea cu roata a primilor doi, după ce al treilea, Crișan, se spânzurase deja în temniță, cu nojițele propriilor opinci.

Indignarea

Valul de antipatie față de Brukenthal, față de Iohannis și față de ideea de a cinsti memoria unui călău a venit firesc. Sibiul a dat și alți oameni de seamă. Are Hermann Oberth statuie în târg? Sau marele actor Ion Besoiu, căpitanul din ”Toate pânzele sus”, sibian și el? Sau alții și alții? Și ce dacă a fost colecționar de artă, ce dacă a lăsat un muzeu? I-a frânt pe roată pe Horea și pe Cloșca, la Dealul Furcilor din Bălgrad, adică din Alba Iulia, să fie numaidecât dat jos de pe soclu!

Radu Beligan in rolul celui trimis sa infranga rascoala lui Horea
Radu Beligan in rolul celui trimis sa infranga rascoala lui Horea

Filmul

În 1984 s-a turnat filmul Horea, în regia lui Mircea Mureșan, după un scenariu de Titus Popovici. O peliculă de excepție, cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Radu Beligan, Mircea Albulescu și alți mari actori. În film nu e nicio vorbuliță despre Samuel Von Bruckenthal, care ar fi trebuit să figureze drept perrsonaj principal negativ. De ce nu e? Probabil și pentru că filmul, prin definție, are și o parte de ficțiune, chiar dacă vorbim despre un film istoric. Probabil pentru că Titus Popovici, un scriitor excepțional, ar fi fost îmboldit de propaganda comunistă să menajeze imaginea lui Samuel von Brukenthal, cel care, nu-i așa, ne-a lăsat un muzeu de o inestimabilă valoare.

Vin și lapte

În film apare însă contele Anton von Jankovich ca instrument al represiunii. Interpretat magistral de Radu Beligan. Comisar imperial, cardinalul von Jankovich, bolnav de cancer în ultima fază, obosit, bătrân, e trimis să rezolve tulburările din Transilvania. Are o discuție cu Horea, dialog epocal între doi oameni care urmau să moară curând, unul zdrobit de roata călăului, celălalt de beteșug. În fața unei mese îmbelșugate, Horea bea un pahar cu vin roșu, cardinalul, respectând sfatul medicului până în ultima clipă a vieții, unul cu lapte îndoit cu apă. Își urează unul altuia moarte ușoară…

O posibilă explicație

După anumite teorii, Anton von Jankovich a fost trimis în Ardeal tocmai pentru că guvernatorul de drept, Samuel von Brukenthal, nu fusese în stare să pună lucrurile la punct. Se pare că motivul era strânsa sa legătură cu lumea masonică, din care se zice c-ar fi făcut parte nu numai guvernatorul, ci și țăranul Horea, care în realitate nu era atât de neinstruit, avea ceva carte. Sau poate că e doar ficțiunea, imaginația lui Titus Popovici și scăparea unui film excepțional. Dar câți dintre indignații de serviciu, care în aceste zile trag pârțuri tricolore, cunosc aceste lucruri? Sau măcar au chef și timp să le afle? Când i-a spus ”La mulți ani” lui Samuel von Brukenthal, Raluca Turcan sigur n-avea habar de nimic din toate acestea….