EXCLUSIV

Patronatul medicilor de familie susține că nu doar spitalele au nevoie urgentă de subvenționarea facturilor la energie. „Ce vom face? Poți ține oare pacienții în frig și fără lumină?” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 09.11.2022, 17:28
Patronatul medicilor de familie susține că nu doar spitalele au nevoie urgentă de subvenționarea facturilor la energie. „Ce vom face? Poți ține oare pacienții în frig și fără lumină?” EXCLUSIV

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) trage un puternic semnal de alarmă. „În sistemul sanitar românesc probleme cu facturile de energie nu au doar spitalele. Medicii de familie nu mai sunt incluși pe lista celor care se oferă compensări din luna septembrie”, a precizat Raluca Zoițanu, președintele FNPMF pentru Impact.ro.

Probleme majore, așteptate în rândul medicilor de familie

Ea este de părere că problemele majore vor apărea în rândul medicilor de familie o dată cu primirea facturilor de energie pentru sezonul rece:

„Peste vară am putut ține lucrurile sub control, fiindcă ne aflam pe lista celor care beneficiau de compensații. Dar din luna septembrie cineva a decis că nu mai trebuie să beneficiem de un asemenea avantaj.

Ca atare, toți stăm acum în așteptarea facturilor privind plata curentului electric. Nici măcar nu ne putem face o idee, fiindcă consum există, mai ales o dată cu schimbarea orei. Ce vom face? Poți ține oare pacienții în frig și fără lumină?!”.

Raluca Zoitanu
Raluca Zoițanu anunță vremuri dificile și pentru medicii de familie, și pentru românii de rând

Ministerul Sănătății nu a sărit deja în sprijinul medicilor de familie

Pe de altă parte, Raluca Zoițanu nu-și explică de ce ministerul nu a sărit deja în sprijinul medicilor de familie, pe tema facturilor de energie.

„Nu înțeleg de ce ministerul nu s-a gândit și la noi. Alexandru Rafila a vorbit recent despre nevoia asta, dar doar în cazul spitalelor. Acestea au și varianta ajutorului primit din partea Primăriilor.

Doar în București, spre exemplu, sunt 19 spitale în această situație. La medicii de familie nu s-a gândit însă nimeni, ca și cum doar spitalele ar face parte din sistemul medical românesc”, adaugă președintele FNPMF.

O altă problemă, referitoare la renovarea cabinetelor cu fonduri europene

În plus, mai spune aceeași Raluca Zoițanu, medicii de familie se mai confruntă cu o problemă serioasă, cea legată de chestiunea renovării cabinetelor medicale cu fonduri europene.

„Prin PNRR s-a asigurat o sumă de bani pentru renovarea cabinetelor medicale. În cea mai mare parte, în special în mediul rural, dar și în orașe, cele mai multe cabinete funcționează în dispensare vechi, construite înainte de 1989. Există și cabinete în spații moderne, dar acestea nu sunt multe. Și atunci, nu e de mirare că circa 2.000 de cabinete și asocieri de cabinete s-au înscris pe lista renovărilor.

Doar că Ministerul Fondurilor Europene a dat verde programului abia în luna august. Iar până azi nu a semnat niciun contract cu vreun cabinet, pe tema asta. Problema e că noi va trebui să renovăm cabinetele până la data de 15 mai 2023. Din cele șase luni rămase, patru țin de sezonul rece.

De unde oare vom lua oamenii de care avem nevoie și când vom face toată treaba, dacă iarna bate la ușă? Uneori, să zugrăvești iarna nu e indicat, mai ales dacă vremea nu ține cu tine. Dar toate astea par chestiuni neimportante pentru anumiți factori de decizie”, indică Raluca Zoițanu.

Liderul federației patronale a medicilor de familie insistă și asupra necesității angajării unor secretare în cabinetele medicale.

„Am cerut deja Casei de Sănătate creșterea sumei acordate medicilor de familie pentru anul următor. De la 3,6 milioane de lei, cât a fost anul acesta, la 5. Printre altele avem nevoie și de asistente, fiindcă birocrația nu e deloc mică. Medicul și asistenta să se ocupe de actul medical, secretara, de lucruri administrative. Dacă politicul va dori să ne ajute, atunci eu cred că se poate aproba acest demers!”, a conchis Raluca Zoițanu.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe