Pasul făcut de Rusia și Ucraina, care poate pune punct războiului. Recep Erdogan: „Este foarte important”

Beatrice Dumitru 22.09.2022, 21:08
Pasul făcut de Rusia și Ucraina, care poate pune punct războiului. Recep Erdogan: „Este foarte important”

Recep Erdogan a fost acuzat în dese rânduri că profită de pe urma războiului din Ucraina și că face un joc dublu. Acesta se află în relații bune și cu Volodimir Zelenski, dar și cu Vladimir Putin și a mediat mai multe runde de negocieri între cele țări, după ce Rusia a invadat țara vecină, printre care și un schimb de prizonieri, cel mai mare de la începutul războiului.

Ce a spus Recep Erdogan despre încheierea războiului din Ucraina

Printre prizonierii de război s-au aflat și cinci comandanți ucraineni de rang înalt, considerați de președintele Volodimir Zelenski „supereroi”, care au ajuns în Turcia, acolo unde vor rămâne până la sfârșitul conflictului. Tayyip Erdogan a precizat că schimbul de prizonieri a avut loc ca urmare a discuțiilor diplomatic pe care l-a purtat atât cu Volodimr Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin.

De asemenea, președintele Turciei a declarat că schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina care a implicat aproape 300 de persoane, mediat de Turcia, reprezintă un pas important pentru încheierea războiului. 

Pasul care poate pune punct războiului din Ucraina. Recep Erdogan: „Este foarte important”
Războiul dintre Rusia și Ucraina a început pe 24 februarie.

Turcia a primit acum răspunsul pentru credința sa în puterea dialogului și a diplomației. Acest schimb de prizonieri, care a avut loc sub medierea Turciei, este un pas important către încheierea războiului”, a spus el la sfârșitul vizitei sale în Statele Unite, citat de Reuters.

Cum vrea Recep Erdogan să pună capăt războiului

De când a început războiul din Ucraina, Turcia a găzduit negocieri de pace cu oficiali de la Moscova și Kiev la cel mai înalt nivel și a mediat un acord împreună cu ONU pentru a asigura exporturi sigure de cereale din porturile ucrainene blocate. Recep Erdodan a adăugat că Ankara continuă să depună eforturi pentru a obține pacea între Moscova și Kiev.

Vom continua eforturile noastre pentru a atinge pacea și stabilitatea în viitor. De exemplu, de îndată ce ne vom întoarce, vom suna din nou liderii celor două țări și vom continua diplomația noastră telefonică cu ei”, a mai precizat președintele turc.

Turcia, țară membră NATO, are legături strânse și cu Rusia, dar și cu Ucraina și a căutat să echilibreze relațiile în timpul războiului, respingând sancțiunile occidentale asupra Moscovei, criticând în același timp invazia rusă și aprovizionând Kievul cu dronele Bayraktar.

Recep Erdogan a dezvăluit că atunci când l-a întâlnit pe Vladimir Putin la summitul din Uzbekistan, săptămâna trecută, liderul de la Kremlin i-a dat impresia că este „dispus să pună capăt războiului cât mai curând posibil”. De asemenea, Recep Erdogan susține că președintele rus ar trebui să returneze toate teritoriile pe care Moscova le-a ocupat în Ucraina, inclusiv Peninsula Crimeea.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...