EXCLUSIV

Pasionat de gătit, Tudor Gheorghe se transformă în Chef în Săptămâna Mare. Toate bucatele și le alege singur, inclusiv mielul de Paști! Iar rețetelor tradiționale le adaugă puțină inspirație de moment EXCLUSIV

Alexandru Catalan 19.04.2022, 20:44
Pasionat de gătit, Tudor Gheorghe se transformă în Chef în Săptămâna Mare. Toate bucatele și le alege singur, inclusiv mielul de Paști! Iar rețetelor tradiționale le adaugă puțină inspirație de moment EXCLUSIV

Tudor Gheorghe se transformă de fiecare data în Săptămâna Mare. El devine, chiar și la cei 76 de ani ai săi, un veritabil chef, fiindcă îi place să-și prepare singur masa de Paști. Mai admite și puține ajutoare, toate din familie, după cum a declarat în exclusivitate pentru Impact.ro. Materia primă trece însă prin mâna sa, indiferent că este vorba despre banalele verdețuri din piață sau despre carnea de miel.

Tudor Gheorghe se transformă în Chef în Săptămâna Mare

El spune că în perioada în care trăia soția sa, Georgeta, acesta era principalul său sprijin. Aceasta a murit însă în ianuarie, anul trecut, din cauză de COVID, așa că pentru al doilea Paști consecutivi, toate „responsabilitățile” îi revin din plin doar lui Tudor Gheorghe.

„Fac asta de mulți ani, așa că mi-a intrat în sânge. Și-mi și place! Îmi place să gătesc, asemenea unui om normal, nu cine știe ce! Așa că în fiecare an, în Săptămâna Mare, nu mă mișc de acasă!”, începe Tudor Gheorghe seria confesiunilor pentru impact.ro.

Tudor Gheorghe se transforma in Chef in Saptamana Mare
Tudor Gheorghe se transforma in Chef in Saptamana Mare

Mielul începe să-l prepare din Vinerea Mare

El spune că încearcă șă țină cont și de tradiții, indiferent dacă sunt locale sau naționale. În aceste condiții, Joia Mare e dedicată vopsirii ouălor, iar Vinerea Mare pregătirii mielului și a unora dintre bucatele ce vor fi servite la masa de Paști.

„Singur mă duc după cele ce am nevoie. La piață după verdețuri sau mai știu eu ce, pe la magazine când am nevoie de alte lucruri, ceva mai pretențioase. Mielul nu-l iau în viu niciodată. Sunt milos și nu vreau să-l văd pierind. Cu gătitul e altă treabă”, precizează îndrăgitul interpret.

Tudor Gheorghe spune că de multe ori din piață a primit și foarte multe sfaturi folositoare pentru masa de Paști. „Spre exemplu, chiar în aceste zile am mai aflat ceva, pe care sunt gata să vi-l împărășeșsc și vouă. Am vrut să mai fac o mâncare de urzici, că încă nu s-a terminat postul de carne. Și domana respective mi-a spus că nu-mi recomandă fiindcă, citez, urzicile s-au măritat. Ce au făcut, Doamne, iartă-mă, am spus ușor uimit și teatral. Iar ea mi-a tradus. . După sărbătoarea de Florii, aceste plante sunt considerate trecute, iar în mâncare se simte asta”, a precizat el.

Uleiul și sarea, fundamentale în rețeta sa originală de gătire a cărnii de miel

Pe de altă parte, Tudor Gheorghe are o rețetă imbatabilă și la prepararea mielului. Fie că este vorba despre stufat, fie despre carnea prăjită.

„O data, un prieten cam simandicos de felul lui, mi-a spus rețeta familiei sale de preparare a mielului  de Paști. Avea cel mai bun stufat din zonă! Dar și varianta prăjită era la mare căutare. Și mi-a zis că oleiul și sarea fac diferența. Adică uleiul și sarea. Nu folosesc nici un fel de ierburi, nici luate de nu știu unde, nici din Noua Zeelandă, de unde am mai auzit că poate veni însăși carnea noastră de miel uneori. Pur și simplu, merg pe mâna uleiului și a sării. Și mai există ceva: mă las dus de inspirație când gătesc. Dacă vreau să fac ceva nou și simt că trebuie s-o fac, atunci aia e, inventez puțin, că n-o fi foc!”, a concluzionat același Tudor Gheorghe.

Până în ziua de Paști, cunoscutul rapsod vă propune însă un borș vesel de primăvară, cu tot felul de verdețuri prin el, dar și orez cu ciuperci. „Anul acesta am ținut tot postul! Fără carne! Și nu-i duc deloc dorul!”, ne-a asigurat el.

La masa de Paști, Tudor Gheorghe își așteaptă întreaga familie, ba și amicii apropiați. Dacă aceștia sunt siguri că se vor delecta cu toate bunătățile preparate de îndrăgitul artist, inclusiv cozonac și pască, există însă și o excepție peste care nu trece în ruptul capului: nu cântă niciodată, nici măcar familiei!

Urmăriți Impact.ro și pe