EXCLUSIV

Paşii de urmat până la desemnarea unui nou primar în sectorul 5. Şeful Autorității Electorale Permanente: „Trebuie respectată legea cu atenţie” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 12.05.2022, 16:54
Paşii de urmat până la desemnarea unui nou primar în sectorul 5. Şeful Autorității Electorale Permanente: „Trebuie respectată legea cu atenţie” EXCLUSIV

Condamnarea lui Cristian Popescu Piedone la patru ani de închisoare cu executare în Dosarul Colectiv va avea urmări și pentru locuitorii sectorului 5. Ei vor fi chemați în câteva luni să-și aleagă un nou primar. Constantin Florin Mitulețu Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a explicat pentru impact.ro ce pași vor trebui urmați în această chestiune.

Ce pași vor trebui urmați până la desemnarea unui nou primar în sectorul 5

În opinia lui Mitulețu Buică, e posibil să treacă ceva timp până la organizarea efectivă a alegerilor.

„Va trece un timp până la momentul alegerilor. Va trebui ca decizia instanței să fie comunicată oficial organelor statului și ca prefectul Capitalei, luând act de situația înregistrată, să declare vacantarea postului de primar în cauză. Apoi, Guvernul va trebui să stabilească data la care vor fi organizate noi alegeri”, a precizat el pașii cei mai importanți în această chestiune, pe repede înainte.

Până la finele anului vor fi organizate alegeri anticipate în Sectorul 5, dar și pentru alte primării din țară, cu locuri vacante. Mitulețu-Buică mai spune că noile alegeri în cazul Primăriei Sectorului 5 trebuie să aibă loc până la finele anului.

„E greu de anticipat un termen cu exactitate. Fiindcă trebuie respectată cu atenție legea. Că va fi în această vară sau la toamnă, asta nu putem ști acum. E sigur însă că aceste alegeri vor avea loc în cursul acestui an, până la finele său. Locuitorii din sectorul 5 trebuie să știe deja că vor merge iar la urne, pentru a-și alege următorul edil”, a mai spus oficialul.

Pasii de urmat pana la desemnarea unui nou primar in sectorul 5. Seful Autoritatii Electorale Permanente Trebuie respectata legea cu atentie EXCLUSIV
Constantin Florin Mituletu Buica conduce AEP din februarie 2019

Aproximativ 40 de mandate de primar trebuie să fie alocate în țară

Pe de altă parte, în acest moment, conform precizărilor șefului Autorității Electorale Permanente, sunt vacante circa 40 de locuri de primar în toată țara, la care se adaugă și viitoarea componența a două consilii locale, dizolvate în prezent. Potrivit lui Constantin Florin Mitulețu Buică, cel mai răsunător post de primar vacant e tocmai cel care l-a ocupat până astăzi Cristian Popescu Piedone.

Acesta a candidat la alegerile locale din septembrie 2020, deși primise deja o primă condamnare în instanță de 8 ani și jumătate pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv. Piedone, care în cariera sa a mai ocupat și fotoliul de lider al Primăriei Sectorului 4 al Capitalei, i-a învins în urmă cu aproape doi ani pe Cristian Băcanu, propus din partea alianței PNL – USR – PLUS, la acel moment, dar și pe fostul edil al sectorului, pesedistul Daniel Florea.

Piedone a candidat atunci din partea Partidului Puterii Umaniste-Social Liberal, câștigând probabil cea mai disputată primărie de sector de la cele mai recente alegeri locale. Alegerea sa a fost una surprinzătoare, mulți cotându-l cu șansa a treia la ora înscrierii în competiție, una pe care a câștigat obținând peste 25.0000 de voturi în favoarea sa din totalul celor ce au mers la vot în toamna lui 2020.

Pe de altă parte, Cristian Popescu Piedone a părut până în ultimul moment împăcat cu soarta sa în Dosarul Colectiv, afirmând că se consideră nevinovat pentru cele întâmplate în octombrie 2015.  Prin aceeași decizie, instanța i-a interzis lui Piedone, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de cinci ani.

Urmăriți Impact.ro și pe