Partidul care nu-și recunoaște înfrângerea: de ce vrea PSD comisie de anchetă privind „fraudele” de la europarlamentare

Alexandru Ioanid 24.06.2019, 14:44
Partidul care nu-și recunoaște înfrângerea: de ce vrea PSD comisie de anchetă privind „fraudele” de la europarlamentare

Tema fraudării alegerilor europarlamentare, apărută pe nepusă masă săptămâna trecută, e acum asumată oficial de PSD. Coaliția PSD-ALDE a decis, după o ședință extraordinară, să înființeze o comisie parlamentară de anchetă, care să verifice dacă nu cumva alegerile europarlamentare au fost fraudate. Asta în condițiile în care scrutinul a fost organizat chiar de PSD și ALDE.

Ideea că alegerile europarlamentare, pierdute cu un scor zdrobitor de PSD și în urma cărora ALDE nici măcar nu a reușit să intre în Parlamentul European, a apărut încă de săptămâna trecută. Câțiva reprezentanți ai social-democraților au început să răspândească această ipoteză.

Informația că în interiorul coaliției se discută despre înființarea unei comisii parlamentare de anchetă a fost confirmată apoi chiar de purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor. Luni, premierul Viorica Dăncilă a susținut că, cel mai probabil, comisia de anchetă va fi înființată cu ocazia convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, care e posibil să fie convocată în perioada 1-5 iulie.

De ce ar vrea PSD și ALDE o comisie parlamentară care să ancheteze modul în care instituțiile statului, controlate chiar de PSD și ALDE, au organizat europarlamentarele și referendumul din 26 mai rămâne încă un mister. Puterea poate crea artificial doar o perdea de fum.  În spatele căreia să pună la cale altceva.

Sedinta CEX la PSD VIORICA DANCILA
Sursa foto: Alexandru Dobre/Mediafax

PSD vrea comisie de anchetă privind fraudele de la europarlamentare și sesiune extraordinară

Luni, 24 iunie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în ședința coaliției PSD-ALDE s-a discutat despre anchetarea scrutinului din 26 mai. Responsabilă de acest lucru va fi o comisie parlamentară special înființată pentru acest lucru.

”Am discutat despre înfiinţarea unei comisii pentru fraudele de la votul pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Am văzut ca o apărut foarte multe sesizări în spaţiul public şi considerăm că este necesară o comisie la nivel de Parlament care să analizeze aceste sesizări pentru că avem o datorie faţă de populaţie pentru aflarea adevărului”
Viorica Dăncilă, premierul României

Cel mai probabil, o sesiune extraordinară a Parlamentului va avea loc între 1 și 5 iulie. Acolo s-ar putea pune la punct modificarea legislației electorale, astfel încât să nu mai apară probleme la votul din diaspora la următoarele alegeri.

Următorul scrutin, cel prezidențial, e programat spre sfârșitul anului și președintele Klaus Iohannis a cerut în mod expres să nu mai fie cozi la secțiile de votare din străinătate, așa cum s-a întâmplat în 26 mai.

”Al doilea subiect a fost cel legat de referendum. După cum ştiţi, s-a înfiinţat o comisie la nivelul Parlamentului unde căutăm soluţii, astfel încât votul din diaspora să fie un vot al tuturor cetăţenilor, alegeri la care să participe toţi cetăţenii din diasporă. Alianţa PSD-ALDE merge pe două posibilităţi: una votul anticipat prelungit şi cealaltă votul prin corespondenţă, prelungirea votului de la parlamentare prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale”
Viorica Dăncilă, premierul României

Urmăriți Impact.ro și pe