Partidul AUR aduce acuzații grave coaliției de guvernare. George Simion: „Se vrea vaccinarea obligatorie mascată”

Iancu Andreea 04.03.2021, 14:54
Partidul AUR aduce acuzații grave coaliției de guvernare. George Simion: „Se vrea vaccinarea obligatorie mascată”

În contextul campaniei de vaccinare, care își dorește să oprească pandemia, partidul AUR aduce acuzații serioase coaliției de guvernare. Liderul Alianței pentru Unirea Românilor susține că actualul guvern, format din coaliția PNL-USR PLUS, și-ar dori să impună „vaccinarea obligatorie mascată”. Această măsură ar urma să încalce numeroase legi în vigoare, dar și libertăți ale cetățenilor.

Partidul AUR aduce acuzații coaliției de guvernare. „Nu suntem împotriva vaccinării”

Autoritățile din întreaga lume se luptă din răsputeri să stopeze pandemia, demarând o campanie intensă de vaccinare în multe dintre state. Cu numeroase seruri anti-Covid disponibile pe piață, țările încearcă să readucă normalitatea. În acest context, liderii Alianței pentru Unirea Românilor aduc acuzații coaliției de guvernare, care, spun ei, ar dori să facă vaccinarea obligatorie, însă într-un mod mascat. Măsura este însă ilegală, potrivit normelor în vigoare și îngrădește libertăți fundamentale, stabilite prin Constituție. Pe de altă parte, George Simion, copreședintele partidului, susține că grupul pe care îl reprezintă nu este împotriva vaccinării.

Ca partid al libertății suntem pentru libertatea de a alege. Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativității. Orice intervenție sau tratament medical trebuie să fie opționale și liber consimțite de pacienți. Românii trebuie să fie informați în legătură cu posibilele reacții adverse și trebuie să existe și o responsabilizare a autorităților de stat și a producătorilor și furnizorilor de vaccinuri privind calitatea acestora, spune deputatul George Simion, copreședinte AUR.

Partidul AUR se opune majorității guvernamentale de a stabili vaccinarea obligatorie foto - Inquam
Partidul AUR se opune majorității guvernamentale de a stabili vaccinarea obligatorie
foto – Inquam

Ce afirmă AUR despre vaccinarea copiilor

Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie susțin liderii partidului, care menționează că legislația în vigoare încalcă drepturile pacienților români, mai multe acte normative contrazicându-se în această privință. De asemenea, reprezentanții AUR solicită eliminarea prevederilor legate de vaccinarea obligatorie, care „amintesc de practici totalitare” în opinia acestora.

În momentul de față, legea vaccinării obligatorii încalcă art.13 din legea drepturilor pacientului potrivit căruia orice cetățean român are dreptul să refuze sau să oprească orice intervenţie medicală, articolul 382 alin (1) din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii nr.95/2006, articolul 22 din Constituția României (Orice persoană are dreptul la integritate fizică), Codul Civil și Convenția de la Oviedo la care țara noastră este parte. Solicităm să fie eliminate toate prevederile legate de vaccinarea obligatorie care sunt nelegale, neconstituționale și nedemocratice, amintind de practici totalitare, susține, la rândul său, senatorul Claudiu Târziu, copreședinte AUR.

Totodată, AUR nu este de acord cu încercările majorității guvernamentale actuale de a impune obligativitatea vaccinării prin aplicarea de amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei pentru părinții care refuză imunizarea copiilor.

De asemenea, AUR consideră foarte periculoasă prevederea potrivit căreia Comisiile județene de vaccinare pot sesiza Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a dreptului copilului la sănătate de către părinţi sau reprezentanţii legali în cazul minorului care împlineşte 18 luni de la înscrierea într-o colectivitate şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii. Chiar dacă a fost eliminată noțiunea de neglijare medicală, această prevedere poate provoca aceleași consecinţe. Sub acuzația de încălcare a dreptul copilului la sănătate, DGASPC ar putea lua copii din familie și se poate ajunge la abuzuri grave, se precizează într-un comunicat recent al partidului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...