Părți dintr-o rachetă s-au prăbușit pe Pământ, după ce Rusia a scăpat-o de sub contol. „Trebuia să rămână pe orbită mii de ani”

Beatrice Dumitru 07.01.2022, 12:20
Părți dintr-o rachetă s-au prăbușit pe Pământ, după ce Rusia a scăpat-o de sub contol. „Trebuia să rămână pe orbită mii de ani”

Mai multe părți ale unei rachete rusești scăpată de sub control s-au prăbușit și au intrat în atmosfera Pământului, după o ședere scurtă, de doar nouă zile, pe orbită. În 2021, propulsorul chinezesc Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte care a lovit Pământul.

„Trebuia să rămână acolo mii de ani”

Racheta de mare capacitate Angara-A5 a fost lansată pe27 decembrie, dintr-o regiune din nord-vestul Rusiei. Lansarea a testat un nou etaj superior al rachetei, cunoscut sub numele de Persei, însă componemtele rachetei scăpate de sub control s-au prăbușit pe 5 ianuarie și au reintrat în atmosfera Pământului, deasupra Oceanului Pacific, la ora 23:08, ora României.

Lansarea avea ca scop trecerea într-o nouă etapă superioară a rachetei, iar la decolare Persei cântărea aproximativ 21,5 tone, dar cea mai mare parte a fost combustibil evacuat, probabil, în timpul șederii pe orbită, relatează Live Science.

Părți dintr-o rachetă rusească s-au prăbușit în mod necontrolat pe Pământ
Bucățile s-au prăbușit pe Pământ. Sursa foto: Unsplash / Louis Maniquet

Reintrarea Persei în atmosferă a fost confirmată desupra pacificuluid de Sud”, a precizat astronomul Jonathan McDowell, cu sediul la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Racheta rusească trebuia să ajungă pe o orbită și să rămână acolo mii de ani, însă nu a reușit să mai pornească”, a spus Holger Krag, șeful European Space Agency’s Space Debris Office.

Propulsorul chinezesc Long March a lovit Pământul în 2021

Cea mai mare parte a corpului rachetei a ars aproape sigur în atmosfera Pământului miercuri, potrivit lui McDowell, și era foarte puțin probabil să provoace daune sau să rănească pe cineva. Propulsorul Persei avea o lungime de aproximativ 10 metri și s-a deplasat cu o viteză de 7,5 km pe secundă.

Lansarea din 27 decembrie a fost a treia lansare-test pentru Angara – A5, după cele din decembrie 2014 și decembrie 2020. Transportorul greu are un motor dezvoltat în cadrul programului ce vizează înlocuirea lansatoarelor îmbătrânite Proton, bazate pe o tehnologie ce datează din anii 1960.

În mai 2021, propulsorul chinezesc Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte care a lovit Pământul, după ce în 2018 o bucată dintr-o rachetă Long March 5B s-a desprins deasupra Oceanului Pacific. Long March 5B a ridicat cu succes modulul de bază pentru noua stație spațială a Chinei pe 28 aprilie. Etapa centrală a rachetei a ajuns până la orbită în acea zi.

Aproximatic 100 – 200 de tone de deșeuri spațiale reintră în atmosfera Pământului în mod necontrolat în fiecare an.

Urmăriți Impact.ro și pe