EXCLUSIV

Părintele Constantin Necula, despre lecția pe care anul 2022 a dat-o românilor. Ce așteptări are de la noul an. „Am fost mai degrabă delăsători decât rugători”. EXCLUSIV

Părintele Constantin Necula, despre lecția pe care anul 2022 a dat-o românilor. Ce așteptări are de la noul an. „Am fost mai degrabă delăsători decât rugători”. EXCLUSIV

Cum zilele acestui an sunt de acum numărate, iar cel următor bate deja la ușa noastră, se impune un fel de bilanț, pentru cei mai mulți dintre noi. Așa se și obișnuiește, de altfel! În aceste condiții, IMPACT.RO a încercat să afle de la preotul ortodox Constantin Necula, 52 de ani, cu ce s-a evidențiat 2022 și ce așteptări să avem de la 2023. Am încercat să obținem de la acesta răspunsuri universal valabile, și pentru atei, și pentru cei care se declară cu credință în Dumnezeu, și pentru cei ușor indiferenți, dar atenți totuși la mersul istoriei.

Pandemia și războiul din Ucraina, printre fricile la care s-a gândit cunoscutul preot

În opinia cunoscutul preot, 2022 a fost „un an dificil”. „Am traversat un an dificil în care a trebuit să ne înfrângem fricile și în care nu cred că am reușit totuși să facem asta!”, a indicat în primul rând părintele pentru IMPACT.RO.

El a enumerat printre fricile de care pomenea nu doar pe cele născute din efectele recentei pandemii, care timp de doi ani a pus pe jar întreaga omenire, dar și pe cele ale războiului dintre ucraineni și ruși, ce se află încă în plină confruntare, la mai bine de zece luni de la declanșarea ostilităților, la 24 februarie. Însă a precizat că ar putea adăuga în această mulțime multe alte frici, care se fac deseori simțite în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.

Parintele Constantin Necula, despre lectia pe care anul 2022 a dat-o romanilor. Ce asteptari are de la noul an. Am fost mai degraba delasatori decat rugatori
Parintele Constantin Necula, despre lectia pe care anul 2022 a dat-o romanilor. Ce asteptari are de la noul an. Am fost mai degraba delasatori decat rugatori

„Am fost mai degrabă delăsători decât rugători!”

Pe de altă parte, din perspectiva omului care are o anume relație cu divinitatea, preotul sibian a remarcat că în acest an „am fost mai degrabă delăsători decât rugători”.

„Anul acesta a fost un an în care am constatat că suntem mai mult delăsători, delaționiști decât rugători. Poate că anul viitor, îmi doresc asta, ne va aduce ocazia de a ne ruga mai bine și mai mult! De fapt, sunt sigur, anul viitor ne va învăța să ne rugăm mai mult!”, a mai spus cel care se bucură în prezent de o înaltă apreciere din partea a sute de mii de români. Nici nu e de mirare de altfel, că preotul Constantin Necula susține anual un număr record de conferințe pe diverse teme, în primul rând legate de creștinism, în diverse colțuri ale țării, dar și în Republica Moldova. Din 2020 el are și o rubrică zilnică pe postul public de televiziune, intitulată „Zi de zi, cu părintele Constantin Necula”, care a trecut deja de pragul a 500 de ediții. La vară va marca și cea de a 1.000 ediție.

Constantin Necula atunci când face un posibil bilanț national e totuși de părere că anul care stă să se încheie nu ne-a adus mai multe înfrângeri ca de obicei.

„Nu sunt de acord că 2022 ne-a adus mai multe înfrângeri ca de obicei.  Nu! E un an cu la fel de multe înfrângeri ca și mulți alții de dinaintea lui, dar și cu o victorie majoră. Am rămas în viață și mergem mai departe!”, a sunat opinia acestuia pentru IMPACT.RO.

Iar cea mai bună urare pentru toți românii, acum la schimbarea anilor, a fost în opinia aceluiași preot următoarea: „La mai mulți ani buni!”.

Urmăriți Impact.ro și pe