Parcul Cişmigiu, în paragină. Amenzi de zeci de mii de lei în urma controalelor făcute de Protecţia Consumatorului

Ana Anitoiu 21.07.2022, 15:05
Parcul Cişmigiu, în paragină. Amenzi de zeci de mii de lei în urma controalelor făcute de Protecţia Consumatorului

Parcul Cişmigiu a ajuns în paragină. Compania Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) din subordinea municipalității a primit amenzi de zeci de mii de lei în urma unor controale ce au fost făcute.

Amenzi uriașe, pentru starea în care se află Parcul Cișmigiu

Prefectura Capitalei a transmis, joi, că în urma unui control făcut în Parcul Cişmigiu, Garda de Mediu a sancționat ALPAB cu două amenzi de câte 10.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiei de a asigura refacerea şi îngrijirea spaţiilor verzi din Parcul Cişmigiu, precum şi pentru nerespectarea regulilor referitoare la impactul asupra mediului.

În plus, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti a amendat ALPAB cu 4.000 de lei pentru starea mobilierului din parc. După ce a constatat că nu au fost remediate problemele descoperite la un control anterior și că în Parcul Cișmigiu condițiile igienico-sanitare sunt precare la prestarea serviciilor, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a aplicat două amenzi de 20.000 de lei.

Aceste amenzi au fost date după controalele dispuse de Toni Greblă la data de 13 iulie, după numeroase sesizări ale cetățenilor, apeluri repetate făcute de către autorităţile publice locale și semnale apărute în mass-media.

Parcul Cismigiu, in paragina. Amenzi de zeci de mii de lei
Parcul Cismigiu

Ce probleme au fost descoperite în Parcul Cișmigiu

Potrivit Prefecturii, printre problemele descoperite în Parcul Cișmigiu se numără: faptul că băncile și foișoarele sunt deteriorate și murdare, locurile de joacă pentru copii prezintă risc de accidentare, iar asfaltul de pe aleile parcului prezintă gropi și crăpături.

De asemenea, pe anumit porțiuni din Parcul Cișmigiu, iarba era necosită, în alte zone nu exista iarbă deloc, copacii erau netoaletați și aflați în stare avansată de degradare, și existau frunze și deșeuri pe alei și pe spațiul verde.

„Este lăsat în paragină, nu poţi să mergi prin el fără să nu ai un moment de disconfort cel puţin, dacă eşti un pic mai în vârstă să nu ai şi un moment de nostalgie faţă de ceea ce era odată perla parcurilor bucureştene, Cişmigiul, şi ce a ajuns în prezent.

Aceste lucruri a trebuit să le verific împreună cu inspecţiile de specialitate tocmai pentru că am văzut din partea autorităţii care administrează parcul o indolenţă totală, un refuz de a vedea că foarte mulţi cetăţeni locuitori ai Bucureştiului sunt nemulţumiţi de modul cum arată parcul”, a spus prefectul Capitalei, Toni Greblă, care a fost în control pe 13 iulie.

Nicușor Dan, replică pentru prefect

De cealaltă parte, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a spus că unele dintre aspectele criticate de prefectul cu privire la Parcul Cișmigiu persistă de ani, iar municipalitatea a început demersuri pentru remedierea situației.

„Lucrurile acestea, câteva dintre ele, aşa cum le-a constatat, sunt acolo de ani de zile. Nu s-au crăpat aleile din acest an de mandat. Nu s-au îndoit gardurile în acest an de mandat. Nu s-a rupt Podul Mare în acest an de mandat.

Noi am început cu lucrurile cele mai grele: podul, cuva lacului. Avem buget pentru alei, pentru schimbarea locurilor de joacă. (…) Aşa, să dăm opinii despre cum arată oraşul poate oricine”, a spus Nicușor Dan, la Realitatea TV.

Primarul general al Capitalei l-a criticat pe prefect, spunând că acesta nu a făcut nimic în Inspectoratul de Stat în Construcţii sesizat de un an cu nelegalitatea PUZ-urilor de sector, prin care dispar sute de hectare de spaţiu verde.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...