Paradoxul vieții de câine: de ce sunt mai deștepți porcii, conform științei

Gabriel Peneș 24.01.2023, 15:49
Paradoxul vieții de câine: de ce sunt mai deștepți porcii, conform științei

În ciuda aparențelor, porcul este unul dintre cele mai inteligente animale, alături de primate, delfini și câini. Mai mult decât atât, un studiu recent arată că porcii crescuți de oameni caută să rezolve o problemă pe cont propriu, spre deosebire de câini, care încearcă să apeleze la ajutorul stăpânului cu două picioare.

Paradoxul vieții de câine

Se știe că dintre toate animalele, câinii au cea mai strânsă legătură cu oamenii. Dar, în ciuda aparențelor, porcii sunt, de asemenea, printre cele mai inteligente animale, alături de primate, delfini și, firește, câini. Totuși, un studiu recent a arătat că guițătoarele par a fi imune la lucruri mai sofisticate.

Cu alte cuvinte, porcii preferă să rezolve anumite situații în felul propriu, fără să comunice cu stăpânii lor, așa cum fac câinii. Cercetătorii au căutat să afle dacă porcii au capacitatea de a comunica referențial cu oamenii. Aceasta implică abilitatea de a atrage atenția asupra unui obiect particular, așa cum oamenii fac atunci când vor să arate ceva.

„Știam deja că patrupedele canine au abilități speciale de a comunica cu oamenii, iar alte animale precum caii, pisicile, chiar și cangurii, pot „dialoga” referențial cu noi”, a explicat autoarea studiului publicat în Scientific Reports , Paula Pérez Fraga, într-o declarație. În mod esențial, toate aceste animale se bazează foarte mult pe o comunicare vizuală atunci când comunică cu alți membri ai propriei specii.

De ce sunt mai deștepți porcii, conform științei

Pe de altă parte, porcii nu se „omoară” după contactul și comunicarea vizuală, sugerându-le autorilor studiului să se întrebe dacă această specie inteligentă, totuși, are capacitatea de arăta spre un obiect de interes pentru ei. Ei au comparat această aptitudine cu cea a câinilor, toate animalele participante la studiu fiind crescute de oameni încă de la naștere.

Astfel, fiecare animal a fost plasat într-o cameră unde se aflau proprietarul/proprietarii și o recompensă în hrană închisă într-o cutie. Știind că un om ar putea cu ușurință să le ofere mâncarea încuiată în cutie, un animal de companie comunicativ ar încerca să indice proprietarului către cutia unde se află lucrul care-l interesează, adică hrana.

Câinii au arătat o comunicare referențială crescută în prezența ambilor proprietari, semnalând stăpânilor lor cu două picioare să deschidă cutia unde-i aștepta delicioasa recompensă. Totuși, cercetătorii „nu au găsit un comportament asemănător și în cazul porcilor, la care nu a funcționat comunicarea referențială”.

„După ce cercetătorii au ascuns hrana, doar câinii au încercat să le arate stăpânilor unde se află aceasta”, a declarat coautorul studiului, Attila Andics. „Porcii, în schimb, au încercat să găsească o cale de a deschide pe cont propriu cutia unde era hrana”.

Experții au mai explicat că această inabilitate de comunicare în cazul porcilor, nu este cauzată de o lipsă totală a comunicării orientate către om a acestor animale. De altfel, atât câinii, cât și porcii au arătat comportamente similare orientate către stăpâni atunci când hrana-recompensă nu era prezentă în cameră.

Dar porcii se pare că sunt mai încăpățânați și preferă să se rezolve „pe cont propriu” o problemă, spre deosebire de căței, care se bazează pe oameni pentru rezolvarea acesteia. Ceea ce îi face mai descurcăreți, de fapt, decât celelalte patrupede.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....