Parada de 1 Decembrie s-a lăsat cu incidente majore. Ce s-a întâmplat cu persoanele care au vrut să forțeze filtrul jandarmilor din Piața Charles de Gaulle

Iancu Andreea, Mirabela Năstase / 01.12.2020, 13:10
Parada de 1 Decembrie s-a lăsat cu incidente majore. Ce s-a întâmplat cu persoanele care au vrut să forțeze filtrul jandarmilor din Piața Charles de Gaulle

Parada de 1 Decembrie de anul acesta a fost organizată într-o manieră diferită, ținându-se cont de situația epidemiologică, generată de pandemie. Deși publicul nu a avut acces la eveniment, incidentele nu au lipsit. Mai multe persoane au forțat filtrul de jandarmi.

Ce măsuri s-au luat la Parada de 1 Decembrie din acest an

Ziua Națională a României marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Deși este un eveniment special pentru poporul român, pandemia de coronavirus nu a permis organizarea obișnuită a momentelor de comemorare. Astfel, Parada de 1 Decembrie a fost marcată de măsuri restrictive.

Conform Jandarmeriei București, ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naționale, organizate la București sunt permise cu participarea a cel mult 400 de persoane. De asemenea, autoritățile au recomandat cetățenilor să evite zonele aglomerate și să respecte prevederile legale.

Persoanele participante au fost stabilite de organizator, accesul pietonal și rutier fiind temporar restricționat în zona respectivă, au transmis jandarmii, potrivit mediafax.ro.

Restricțiile de Ziua Națională au anulat inclusiv serbările tradițională, la care se obișnuia să se stea la masă, în jurul ceaunelor de fasole cu ciolan. De asemenea, la Parada de 1 Decembrie, organizată în București la Arcul de Triumf, militarii nu au mai defilat la fel ca în mod obișnuit. Anul acesta tehnica militară nu a mai trecut pe sub Arcul de Triumf, ceremonia fiind marcată de discursul președintelui Klaus Iohannis.

Îi invităm pe români să vadă toate ceremoniile de acasă. Va fi o ceremonie restrânsă, fără participarea publicului. Toate televiziunilie vor transmite în direct ceremonia de la Arcul de Trumf, iar inclusiv Ministerul Apărării Naționale o va transmite pe pagina de Facebook, au explicat oficialii.

Ceremonia de 1 Decembrie a arătat diferit anul acesta foto - Inquam
Ceremonia de 1 Decembrie a arătat diferit anul acesta
foto – Inquam

Două persoane au încercat să forțeze filtrul jandarmilor

Deși publicul nu a avut acces la paradă, au existat și persoane care s-au opus regulilor. Astfel, doi cetățeni au încercat să forțeze filtrul jandarmilor din zona Pieței Charles de Gaulle. Potrivit unui reprezentant al Jandarmeriei București, cele două persoane au încercat să treacă de panourile metalice din zona Arcul de Triumf. Totuși, cetățenii nu au fost sancționați, ci doar li s-a atras atenția cu privire la restricții.

Li s-a pus în vedere că este un perimetru restricționat, au insistat să intre, dar până la urmă au renunțat, a declarat Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, potrivit mediafax.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI