Papanaşi moldoveneşti, reţeta de care te îndrăgosteşti pe loc. Sunt delicioşi

Beatrice Dumitru 28.10.2021, 11:39
Papanaşi moldoveneşti, reţeta de care te îndrăgosteşti pe loc. Sunt delicioşi

Papanașii reprezintă cel mai cunoscut desert din România, preferat de toți turiștii străini care ne vizitează țara. Iar cei mai renumiți sunt papanașii moldovenești. Ingredientul de bază al acestui desert este brânza dulce de vaci, însă unele gospodine fac greșeli atunci când îl prepară.

Cum se prepară papanașii moldovenești

Se pare că papanașii moldovenești se trag din gomboțul cu brânză din Austria și Ungaria. Papanașii moldovenești se prepară diferit de rețeta populară, cea în care papanașul are forma unui covrig și se servește cu dulceață și smântână.

Papanaşi moldoveneşti, reţeta de care te îndrăgosteşti pe loc. Sunt delicioşi
Rețeta pentru papanași moldovenești. 

Pentru papanașii moldovenești este foarte important aluatul, care trebuie să conțină mai multă brânză de vaci și să fie mai moale. De asemenea, la prăjit nu trebuie foarte mult ulei. Pentru niște papanași delicioși este nevoie de câteva ingrediente.

Ingrediente pentru papanașii moldovenești

300 grame de branză de vaci bine scursă
2 ouă
200 grame de făină
80 de grame de zahăr
o linguriță rasă de sare
o linguriță de praf de copt (opțional)
ulei pentru prăjit
arome (esența de vanilie sau zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie, etc)

Mod de preparare pentru papanașii moldovenești

Se bat ouăle cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul și se amestecă până se topește. Următorul ingredient care se pune în compoziție este brânza dulce de vaci, bine scursă de zer, și restul de sare. Făina cernută se amestecă cu praful de copt și se încorporează în aluat. Apoi se adaugă aromele preferate.

Aluatul obținut trebuie să fie moale și ușor de modelat. Apoi se fac bile mici cât să intre în plamă, care apoi se aplatizează. Este important ca palmele să fie puțin ude. Înainte ca papanașii să fie puși la prăjit trebuie încins uleiul. Aceștia se lasă să se facă bine pe ambele părți, apoi se scot pe o farfurie și se presară pe ei zahăr pudră vanilat. Papanașii moldovenești se pot servi atât reci, cât și calzi.

Trucuri pentru niște papanași moldovenești delicioși

Cel mai important este ca brânza de vaci să fie proaspătă, nu prea acră și uscată pentru ca aluatul să fie omogen. În cazul în care brânza este prea moale sau nu a fost scursă foarte bine se poate pune puțină făină în compoziție.

De asemenea, nu trebuie folosit prea mult zahăr pentru că se poate transforma în siroi în timpul prăjirii. Papanașii trebuie prăjiți într-o tigaie bine încinsă, la foc moderat pentru a se pătrunde bine, iar tigaia trebuie acoperită.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...